Bănci și Asigurări

Adina Călin, CEC Bank: Sunt optimistă pentru că, uitându-mă pe cifre, deşi primul trimestru la nivel bancar nu este dintre cele de vârf, am pornit bine anul şi cred că avem şanse să depăşim ceea ce am făcut în anul anterior

Adina Călin, CEC Bank: Sunt optimistă pentru că,...

Autor: Mircea Nica

11.04.2024, 10:34 90

Cifrele arată că anul 2024 a pornit bine şi există şanse de a depăşi la nivel bancar anul anterior, deşi primul trimestru nu a fost unul de vârf, a spus Adina Călin, Director Direcţia Produse şi Servicii Bancare, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Cluj-Napoca.

“Eu la fel sunt optimistă pentru că, uitându-mă pe cifre, deşi primul trimestru la nivel bancar nu este dintre cele de vârf, am pornit bine anul şi cred că avem şanse să depăşim ceea ce am făcut în anul anterior. La momentul de faţă avem plasate la finalul lunii martie, pe zona de persoane fizice, undeva în jur de 510 milioane lei dintre care 385 mil. lei pe zona de credite de nevoi personale. La finalul lunii februarie practic am avut lansat şi am fost cea mai mare bancă participantă în programul guvernamental Family Start şi Student Invest, un program în care plafoanele s-au epuizat în câteva zile pentru că a fost un mare interes din partea populaţiei”, a explicat Adina Călin.

Ce a mai spus Adina Călin, Director Direcţia Produse şi Servicii Bancare, CEC Bank:

► Practic, în primul trimestru avem în plasaţi undeva la 1,2 mld. de lei, în condiţiile în care la jumătatea lunii februarie am lansat programul guvernamental Creditul Fermierului, care se adresează zonei de agricultură, prin care este subvenţionat ROBOR pentru clienţii care contractează acest credit.

► Ieri s-a primit avizul Comisiei Europene pentru IMM PLUS, practic continuarea programului IMM Invest cu toate cele şase componente şi în momentul de faţă lucrăm la aceste produse pentru începerea programului care, probabil, va urma în următoarea săptămână. Ambele programe au ca termen de finalizare finalul lunii iunie, aşadar ne aşteptăm ca în următoarea perioadă să crească foarte mult cererile în zona de companii.

► Partea de sustenabilitate este hot topic. În momentul de faţă, dacă ne uităm la bugetul Uniunii Europene până în 2027, 1 din 3 euro sunt direcţionaţi către economia verde, către companiile care susţin zona asta de tranziţie către o economie verde. Practic, foarte multe fonduri merg în zona asta şi noi ne pregătim în intern pe zona de sustenabilitate şi probabil că în următoarea perioadă, după ce vom seta cadrul, vom veni şi cu produse adaptate pe zona asta de sustenabilitate şi „green”.

► În perioada de faţă suntem într-o zonă de tranziţie către această economie verde şi noi ne adaptăm şi probabil că o să ne adaptăm împreună cu clienţii şi practic o să fim principalii consultanţi pentru clienţii noştri în zona asta de sustenabilitate. Într-adevăr, o să fie un soi de audit din partea noastră vizavi de anumite cerinţe, dar asta nu înseamnă că ne propunem să excludem anumiţi clienţi pentru că ei nu îndeplinesc anumite criterii. Probabil o să fie anumite diferenţieri în zona de dobândă, dar asta nu înseamnă că vom exclude până la urmă clienţi din portofoliu.

►În momentul de faţă, obiectivul este de a ne adapta cu toţii către o economie verde. Avem acel target al Uniunii Europene să scădem gazele cu efect de seră, până în 2030, respectiv amprenta de carbon cu 55% faţă de anul 1990 şi să ajungem la zero în 2050. Între aceste perioade, fiecare companie trebuie să-şi seteze propriile ţinte. Nu există o obligaţie de a scădea cu un anumit procent de la an la an sau să excludem anumite industrii de la creditare. Este o zonă de tranziţie şi cu siguranţă fiecare dintre noi vom învăţa să ne adaptăm la noul model de business

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO