Bănci și Asigurări

Andrei Caramitru, partener Boston Consulting Group: „Salariul mediu net în Bucureşti ar trebui să fie de 1.500 de euro. Productivitatea angajaţilor din Bucureşti este suficient de mare pentru a majora semnificativ salariul mediu net din Capitală”

Autor: Bianca Dorobanţu

03.04.2017, 00:07 7479
Salariul mediu net la ar trebui să fie de 1.500 de euro lunar, în condiţiile în care PIB-ul per capita la nivelul Bucu­reş­tiu­lui este de 136% faţă de media euro­pea­nă, iar producti­vi­tatea angajaţilor ro­mâni este ase­mănătoare sau chiar mai mare decât a celor din Varşovia, ca­pi­tala Poloniei, este de pă­rere Andrei Caramitru, consultant în management stra­tegic la Boston Consulting Group, una dintre cele mai mari companii de consul­tanţă strategică din lume.

„Un lucru care pe mine mă şochează în Româ­nia sunt salariile medii plătite în Bucureşti. Noi sun­tem în Bucureşti la 130% din PIB per capita din media europeană. Cum e posibil ca salariile în con­tinuare să fie la jumătate sau la un sfert, in­clu­siv în multinaţionale? (faţă de media euro­peană – n. red). Este productivitate cel puţin la nivelul Var­şoviei, dacă nu mai mult, dar cu toate acestea sala­riile sunt mai mici“, a spus Andrei Caramitru, invitat la emisiunea ZF Live.

Câştigul salarial mediu net pe economie a depăşit în decembrie 2016 2.300 de lei (511 euro), iar un angajat din Bucureşti a câştigat, anul trecut, în medie, 2.800 de lei net pe lună (622 euro), potrivit Institutului Naţional de Statistică. 

În opinia lui Andrei Caramitru, marile companii multinaţionale consideră România o ţară „săracă“ şi ajustează drastic salariile oferite.

„Problema este că toate companiile mari îşi dimen­sionează businessul ca pentru o ţară săracă. Preţul produ­selor, şi în telecomunicaţii şi la taxiuri, sunt cele mai mici din Europa. Dacă ai cele mai mici preţuri, nici n-ai de unde plăti salarii mai mari. Trebuie să-ţi dimensionezi businessul gândin­du-te că tu stai într-un oraş peste media europeană. Dacă tu nu îţi poţi plăti angajaţii cu peste 1.000 de euro pe lună, înseamnă că ai o problemă să reuşeşti să fii un bun businessman“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO