Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, BT: Majorarea costurilor de finanţare ar putea duce la creşterea volumului creditelor restante

Andrei Rădulescu, BT: Majorarea costurilor de finanţare...

Autor: Cristina Bellu

27.09.2017, 12:06 215

Majorarea costurilor de finanţare exprimă premisele creşterii volumului de credite restante în lunile următoare, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

“Perspectivele de majorare a costurilor de finanţare exprimă premisele unei schimbări de tendinţă de la descendentă la ascendentă pentru creditele restante în lunile următoare.”, explică Andrei Rădulescu.

Indicele ROBOR cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut astăzi la 1,25%, faţă de nivelul de 1,14% înregistrat marţi.

Şi indicele ROBOR la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a avansat la 1,35%, de la 1,25% ieri.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la 3 luni era cotat la 0,92%, iar la începutului anului curent era la 0,87%. Creşterea a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.

Potrivit statisticilor BNR, volumul creditelor restante a crescut cu un ritm lunar de 4,2%, la 12.9 mld. lei în august (cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni).

Rata restanţelor la credite a crescut de la 5,35% în iulie la 5,54% în august, cu 4,1% la creditele în lei şi 7,7% la cele în valută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO