Bănci și Asigurări

La Bucureşti bancherii au un discurs, datele de la Frankfurt arată altceva: Băncile din România sunt în topul celor mai profitabile bănci europene după ce şi-au făcut curăţenie în bilanţuri. Indicatorul de rentabilitate ROE este dublu faţă de media UE

La Bucureşti bancherii au un discurs, datele de la...

Autor: Claudia Medrega

27.07.2016, 00:08 4884

Băncile din România au ajuns în topul celor mai profitabile in­stituţii de credit europene după mai mulţi ani de pierderi, în urma curăţării bilanţurilor de mare parte din creditele neperformante. Dar rămâne de văzut dacă va reuşi să conserve în anii următori această performanţă.

Sistemul bancar românesc avea un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 13,5% la sfârşitul primului trimestru, du­blu com­parativ cu media europeană, iar renta­bili­tatea activelor (ROA), a fost de aproape 1,59%, de peste patru ori mai mare decât me­dia UE, potrivit datelor cen­tralizate de Autoritatea Bancară Euro­peană (EBA).

Băncile din zona euro controlează circa 80% din sistemul bancar autohton, dar subsidiarele din România sunt mai profitabile decât unele bănci mari din Europa. De exemplu, băncile din Austria, Franţa şi Italia au rate de profitabilitate de 2-4 ori mai mici decât în România şi sub nivelul de alertă sta­bilit la 6% de Autoritatea Bancară Euro­pea­nă. Media ROE la nivelul UE era la sfârşitul primului trimestru de doar 5,8%.

Băncile din Polonia au o rentabilitate a capitalurilor de 9,8%, în timp ce în Ungaria şi Cehia profitabilitatea este de 11,3% şi respectiv 12%. În Grecia, băncile au unul dintre cele mai scăzute niveluri ale ROE din Europa, de doar 1,3%. Iar în Portugalia, ROE este în teritoriul negativ, la -2,5%.

După criză, băncile europene nu au reuşit să îşi facă curăţenie în bilanţuri, preferând să rostogolească pierderile şi să ascundă cre­dite­le neperformante. Iar acum sistemul bancar european este într-o situaţie tensio­nată, bănci mari din Germania sau Italia trebuind să aducă şi capital suplimentar.

Sectorul bancar româ­nesc a experimentat patru ani de profit şi patru ani de pierderi, din 2008 încoace. Iar anul 2015 a marcat revenirea pe plus, aducând un câştig record pentru bănci de circa 4,5 mld. lei, comparabil cu cel din anul de boom 2008, când economia şi creditarea duduiau. În primul tri­mestru din acest an, sectorul bancar românesc a obţinut un profit net de 1,17 mld. lei, comparabil cu cel înregistrat în prima jumătate a anului 2015.

„Băncile au făcut curăţenie în bilanţuri şi au scăpat de di­fi­cultatea creditelor neperfor­man­te. Sistemul bancar este în faza de refacere, se recuperează după anii de pierderi. În general, ţările în dezvoltare ar trebui să ofe­re ran­damente mai mari. In­ves­tiţiile pleacă unde văd randa­men­te mai mari. Este normal ca o ţară ca România să vină cu ran­damente mai mari“, spune ana­listul economic Aurelian Dochia. El a amintit că în perioada 2004-2008 au existat ran­damente foarte bune în sis­te­mul bancar, dar apoi a venit criza.

Criza eco­nomică şi ni­velul ridicat al NPL-urilor au lovit puternic profi­ta­bili­tatea sis­temului bancar, care a acumu­lat pierderi ce s-au apro­piat de 8 mld. lei.

BNR a recomandat băncilor să-şi cureţe portofoliile, ceea ce a însemnat provizioane de risc suplimentare, care în multe cazuri au erodat profiturile operaţionale. Efortul de scoatere în afara bilanţului a creditelor neperformante şi celelalte măsuri de provizionare legate de curăţenia generală din sistemul bancar au făcut ca ultimii ani să fie dificili pentru bănci.

În ultima perioadă, rata NPL-urilor a scăzut semnificativ ca urmare a vânzării pachetelor de neperformante la presiunea BNR. Totuşi, băncile mai au “n bilanţuri credite Ñrele“ de câteva miliarde de euro, în special pe zona corporate.

Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali mai buni decât media europeană pe partea de solvabilitate, profitabilitate şi structura bilanţului, în timp ce calitatea activelor face notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt mai mult decât duble faţă de nivelul mediu din UE.

 

Care bănci româneşti au fost mai profitabile în primul trimestru

BCR a fost în primul trimestru din 2016 lider în topul profitabilităţii. Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în T1 un profit net de 315 mil. lei Pe locul doi în topul profiturilor s-a plasat banca din Cluj, Banca Transilvania raportând la nivel de grup un profit net de 231 mil. lei. Raiffeisen Bank a fost pe locul trei în topul profiturilor cu 125 mil. lei (28 mil. euro), iar UniCredit Bank a obţinut un profit net consolidat de 108,7 mil. lei (24,3 mil. euro). Pe locul cinci se plasează grupul francez BRD, care include banca şi operaţiunile diviziilor de asigurări, leasing şi pensii, profit net raportat pentru T1 fiind de 73 mil. lei. Cea mai mare parte din câştigurile raportate de cele cinci grupuri sunt obţinute la nivelul băncilor, doar o mică parte provenind din asigurări, leasing sau pensii. Cumulat, cele cinci grupuri bancare - BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi UniCredit - au obţinut în primul trimestru (T1) profituri de circa 853 mil. lei, cu 13,5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO