Bănci și Asigurări

Dan Bucşa, economist Unicredit pentru Europa Centrală şi de Est: Sper ca dobânzile să crească pentru că astfel se vor întoarce bani care au plecat în zone mai riscante, cum ar fi Africa

Dan Bucşa, economist Unicredit pentru Europa Centrală...

Autor: Cristian Hostiuc

17.01.2018, 17:55 535

Dan Bucşa, economistul şef al Unicredit Bank, pentru Europa Centrală şi de Est speră ca dobânzile în regiune să înceapă să crească, ceea ce ar readuce anumite fluxuri de bani care au plecat din zonă, când dobânzile au scăzut, pe alte pieţe mai riscante, unde erau randamente mai mari, cum ar fi Africa.

Regiunea noastră este mai bine poziţionată ca creştere economică şi are preţuri mult mai bune decât alte zone, a menţionat el.

Spun că dobânzile din regiune au atins minimele, iar acum urmează un ciclu de creştere, ceea ce va duce la creşterea costurilor de finanţare atât pentru stat, cât şi pentru companii.

Peter Brezinschek, şeful echipei de cercetare de la Raiffeisen Bank Internaţional, spune că nu este îngrijorat de această creştere a dobânzilor, ţările din regiune putând face faţă acestor majorări.

În România, dobânzile pe piaţa interbancară au crescut de la 0,6% pe an, la 2% pentru ROBOR la trei luni, iar BNR a majorat dobânda de referinţă săptămâna trecută, de la 1,75% pe an, la 2% pe an, aliniindu-se dobânzilor din piaţă.

Automat şi dobânzile la care se împrumută Ministerul Finanţelor au crescut.

După Cehia, BNR este a doua ţară care majorează dobânda de referinţă justificând această decizie prin creşterea inflaţiei. După trei ani în care inflaţia s-a situat la sub 1%, şi chiar sub 0%, România se confruntă în prezent cu o inflaţie de 3%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO