Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu: Este un punct de inflexiune. BNR va face în aşa fel încât să atenueze volatilitatea cursului leu/euro. Sunt măsuri pregătite.

Daniel Dăianu: Este un punct de inflexiune. BNR va face...

Autor: Sorin Pâslaru

24.06.2016, 09:34 7659

“E un punct de inflexiune. Implicaţiile sunt nu numai economice, ci şI geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie în politica de securitate. Să vedem ce va fi cu Regatul, dacă va rămâne unit”, a spus Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

“Deja scoţienii vor un nou referendum. Situaţia acestui referendum in Regatul Unit trebuie judecat pentru a interpreta rezultatul şI dintr-o altă perspectivă. UK nu face parte din zona euro. Este o funcţionare nesatisfăcătoare a instituţiilor de ansamblu.

Sunt foarte mulţI cetăţeni nemulţumiţi. Sunt mişcări anti-establishment şI pe stânga şI pe dreapta. Referendumul are o simbolistică care trece de graniţele sale.

Dar cred că  referendumul nu înseamnă nici dispariţia de pe harta economică a UK şI nici nu va însemna ruperea legăturilor strânse ale UK cu UE.

Pentru noi nu înseamnă destrămarea proiectului european. Dacă iese UK nu este sfârşitul proiectului european. Este o gândire eronată. România trebuie să fie în primul rând al proiectului UE. Mai solidari ca altă dată, să aibă un discurs raţional. S-a greşit că din unele capitale au plecat mesajele: acum sau niciodată, veţI plăti. Nu se face. A fost o atitudine greşită chiar de la Bruxelles.

E o naţiune divizată profund. Poate va fi încă un referendum în UK. Procedura tehnică este foarte complicată. Tehnic va dura mult, se va putea ajunge la o circulaţie a forţei de muncă care ne interesează pe noi şI să se asigure un comerţ liber”.

Ce i-a deranjat?

“Britanicii sunt eurosceptici prin definiţie, chiar şI cei mai pro UE nu au fost de acord cu federalizarea, cu o integrare de adâncime. Pe măsură ce s-a dezvoltat Comisia Europeană şI euroâaria într-o structură de adâncime, prin politică monetară comună şI pe viitor spre o integrare politică de adâncime. Nu au împărtăşit asta. Au blamat UE pentru birocratizare.

Orice bancă centrală din UE se gândeşte şI la un scenariu de Brexit. Nu se poate lăsa aşa ceva în afară Sunt măsuri de răspuns imaginate. ToţI oamenii sunt la butoane. Colegii mei în frunte cu guvernatorul urmăresc foarte atent pieţele. Sunt măsuri pregătite.

S-a mizat pe rămânere. E o surpriză pentru toată lumea. Părea că va inclina spre <<remain>>. Pieţele au fost surprinse. Băncile centrale erau pregătite să intervină. Nu se poate pune acest vot pe acelaşI picior cu căderea Lehman Brothers. Există alte implicaţii.

BNR va face în aşa fel astfel încât să atenueze volatilitatea cursului leu/euro. Sistemul bancar este bine capitalizat. BNR are rezerve considerabile. Nu avem o prezenţă a capitalului pe termen scurt, dacă fuge să pericliteze stabilitatea financiară şI economică

Problema noastră este acasă. Deşi avem o datorie publică sub 40%, deşI avem o îndatorare externă în jur de 55% din PIB, deşI vom termina cu un deficit bugetar consolidat, avem un derapaj bugetar mare provocat nu de faptul că economia a intrat în recesiune şI au acţionat stablizatorii automaţI, ci pentru că au fost măsuri de relaxare fiscală.

Trebuie gândit foarte bine proiectul de buget pe 2017 să nu avem un derapaj. Lucrurile se strică în Europa”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO