Bănci și Asigurări

Diferenţă mică între salariul mediu din bănci şi cel pe economie. Bancherii au câştigat de două ori mai mult decât salariul mediu pe economie anul trecut, faţă de trei ori mai mult în anii de boom

Diferenţă mică între salariul mediu din bănci şi...

Autor: Anelis Baciu

23.02.2017, 00:04 538
Angajaţii din bănci au câştigat anul trecut un sa­lariu net mediu de 4.321 lei pe lună, în creştere cu doar 2% faţă de 2015, potrivit datelor Insti­tu­tului Naţional de Statistică (INS). Salariul net me­diu pe economie a crescut însă mai accelerat, cu 12%, până la 2.088 lei anul trecut, fapt care a dus la diminuarea raportului dintre câştigul mediu din bănci şi cel la nivel de economie. Astfel, în 2016 salariul mediu al unui bancher a fost de două ori mai mare decât salariul mediu pe economie, în timp ce în perioada de boom, 2007-2008, câştigul mediu al bancherilor era de trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie.
 
„Creşterile salariale vor rămâne în toate industriile în care lucrează în principal personal calificat, inclusiv în banking, la nivelul de 3-4% pe an, pentru că şi bugetele anuale pentru creşterile salariale variază undeva între 3 şi 5%“, a explicat Oana Botolan Datki, SEE managing partner în cadrul firmei de consultanţă în resurse umane Consulteam. Totuşi, în anii de criză salariul mediu net din industria bancară a continuat să crească ne­stin­ghe­rit de pierderile băncilor, de restruc­turările am­ple sau de restrângerea creditării.
 
Doar într-un singur an, în 2009, câştigul mediu al bancherilor a marcat o scădere, însă una minoră de 3,5%. În fiecare din anii ce au urmat însă, câş­ti­gul mediu a urcat cu peste 3%, ajungând anul trecut să fie mai mare cu o cincime decât nivelul din 2008. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO