Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Tendinţa este să îngustăm ecartul dintre dobânzile din piaţă şi dobânda-cheie. Măsurile vor fi „la momentul potrivit“ şi în dozajul potrivit

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Tendinţa este să...

Autor: Claudia Medrega

08.02.2016, 00:08 1151

Variaţia dobânzilor a fost ca un fel de „stoc tampon“ pentru a tempera variaţiile de curs generate de variabilitatea fluxurilor de capital, iar ten­din­ţa de îngustare treptată a ecartului din­tre dobânzile din piaţă şi dobânda-cheie va continua, urmând să luăm măsurile la mo­mentul potrivit şi în dozajul potrivit, a de­clarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Tendinţa a fost să îngustăm  treptat ecartul. Această tendinţă va continua. Vom lua măsurile la momentul potrivit şi în dozajul potrivit . Variaţia dobânzilor a fost ca un fel de stoc tampon pentru a tempera variaţiile de curs generate de varia­bi­litatea fluxurilor de capital. Dacă strângi spre minim dobân­zile în piaţă, dacă le aduci lângă dobânda de politică monetară şi fluxurile de capital sunt cum sunt, ex­trem de incerte, de dimensiuni mari faţă de mărimea pieţei din România, atunci trebuie să se ducă undeva toată presiunea asta“, a explicat Isărescu.

Dobânzile pe piaţa interbancară pe termene de sub trei luni au scăzut mult sub dobânda-cheie, ajustată de BNR anul trecut la 1,75%. Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni - indicator al pieţei monetare folosit ca reper de preţ în con­tractele de credit în lei, s-a ajustat puternic în ultimul an, coborând sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO