Bănci și Asigurări

Pentru prima dată după trei luni, dolarul american reintră sub pragul de 4 lei. Euro, în scădere uşoară

Pentru prima dată după trei luni, dolarul american...
11.02.2016, 00:00 434

Dolarul american a intrat ieri sub pragul de 4 lei la cursul BNR pentru prima oară în ultimele trei luni, în condiţiile în care investitorii aşteaptă cu interes mesajul Rezervei Federale a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume. Astfel, euro s-a apreciat în faţa dolarului, ceea ce s-a reflectat şi pe piaţa locală.

Referinţa anunţată de BNR pentru un dolar era ieri de 3,98 de lei, cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni şi jumătate. Astăzi, Janet Yellen, preşedintele Fed, va vorbi în faţa comisilor pentru servicii financiare ale Congresului.

„Piaţa aşteaptă cu interes mesajul băncii centrale deoarece în momentul de faţă estimările investitorilor şi planurile Fed (aşa cum au fost prezentate la cea mai recentă conferinţă de presă) diverg“, scriu analiştii de la Piraues Bank într-o notă de studiu. Ei adaugă că în timp ce jucătorii din piaţă nu cred că rata dobânzii la dolar va mai creşte în cursul anului, oficialii Fed au lăsat să se înţeleagă că rata ar putea urca la 1,40% (din intervalul 0,25%-0,50% în care este poziţionată în prezent).

„Însă între timp mai multe riscuri s-au materializat şi alte surse de risc au apărut astfel încât o punere la zi cu opiniile membrilor Fed va fi bine primită de piaţă.“ Dolarul american a schimbat pentru prima oară prefixul la 4 lei în martie 2015, pentru ca peste doar câteva zile să urce la 4,2 lei. În decembrie 2015, dolarul american a atins maximul istoric la cursul BNR, respectiv 4,22 de lei.

Referinţa anunţată de BNR pentru un euro a scăzut ieri la 4,48 lei, cu 0,12% sub nivelul din şedinţa precedentă, în timp ce francul elveţian s-a apreciat de la 4,08 lei la 4,09 lei. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO