Bănci și Asigurări

Premieră pe piaţa interbancară post-decembristă. România intră în 2016 cu cel mai mic cost al creditelor în lei înregistrat vreodată

Premieră pe piaţa interbancară post-decembristă....

Autor: Liviu Popescu

07.01.2016, 00:08 2616

Anul 2016 aduce o premieră pe piaţa interbancară postdecembristă: indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor în lei, a scăzut ieri la minimul istoric de 0,98% pe an, fiind pentru prima oară când costul leilor intră sub pragul de 1% pe an.

O scădere chiar şi de 0,1 puncte procentuale se simte în costul unui credit având în vedere nivelurile mici ale dobânzilor. La finele lunii noiembrie, dobânda medie pentru creditele noi în lei acordate populaţie afişa o valoare de 6,6% pe an, printre cele mai scăzute din ultimii ani.

„Scăderea Robor este legată de nivelul inflaţiei şi lichiditatea pieţei. Inflaţia este şi ea la nivelul minim de după 1990, iar aşteptările dezinflaţioniste sunt ridicate după

modificarea TVA de la 20%, deci este normal ca tranzacţiile pe piaţa interbancară să reflecte acest lucru“, explică analistul economic Dragoş Cabat, managing partner al RisCo.

România experimentează din vara anului trecut inflaţie negativă, de asemenea pentru prima oară în ultimii 27 de ani. Scăderea indicatorului Robor sub pragul psihologic de 1% are loc cu doar o zi înaintea şedinţei de politică monetară a BNR. Astăzi, consiliul de administraţie al Băncii Naţionale se va reuni pentru a decide nivelul dobânzii cheie.

Cei mai mulţi analişti se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1,75% pe an. În ultimele săptămâni, Robor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a nivelului ridicat de lichiditate din piaţă şi se îndrepta încet dar sigur sub pragul de 1% pe an.

Analiştii explică că băncile au resurse de bani în exces faţă de posibilităţile de plasarea a acestora în creditare, iar acest lucru se reflectă în existenţa lichidităţii în piaţă.

Când vor putea românii să simtă în buzunare scăderea indicatorului Robor? Cel mai probabil în luna martie, când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă variabilă, operaţiune realizată trimestrial. În decembrie, când a avut loc precedenta rundă de ajustare a dobânzilor la credite, Robor afişa un nivel de 1,1% pe an.

Însă va continua indicatorul Robor şi în anul 2016 tendinţa ascendentă? „Ne aşteptăm ca o ajustare graduală a ratelor de dobândă interbancară şi ancorarea acestora la

rata de politică monetară să înceapă spre finele acestui an. Perspectivele pe termen scurt rămân pentru menţinerea unei lichidităţi ample pe piaţa interbancară. Astfel, ne aşteptăm ca rata de politică monetară să încheie anul la nivelul actual de 1,75%, iar ratele de dobândă interbancare să se tranzacţioneze în proximitatea acesteia“, a

explicat Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank. Cu alte cuvinte, nivelul indicatorului Robor la trei luni va rămâne în jurul pragului de 1% dacă BNR va ţine pe loc în 2016 dobânda-cheie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO