Bănci și Asigurări

Preşedintele Iohannis a dat undă verde la legea privind obligaţiunile ipotecare. Ce se întâmplă dacă se aplică şi legea privind „darea în plată“ a imobilelor?

Preşedintele Iohannis a dat undă verde la legea privind...

Autor: Claudia Medrega

30.11.2015, 00:08 3102

La nouă ani după apariţia primei legi a obligaţiunilor ipotecare, România are o nouă lege, care poate stimula creditarea şi scăderea dobânzilor. Însă efec­tele benefice pot fi anulate dacă se aplică legea privind „darea în plată“.

 

La nouă ani după apariţia primei legi a obligaţiunilor ipotecare, România are o nouă lege, care poate stimula creditarea şi scăderea dobânzilor. Însă efec­tele benefice pot fi anulate dacă se aplică legea privind „darea în plată“.

Băncile ar putea avea posibilitatea să diversifice şi să extindă sursele de finanţare la un cost mai scăzut după ce preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde la legea privind obligaţiunile ipotecare, ceea ce poate să stimuleze creditarea ipotecară în lei şi scăderea dobânzilor. Problema este că unele efecte benefice ale acestei legi ar pu­tea să fie anulate dacă va fi promulgată şi apli­cată în forma actuală legea privind „darea în plată“ a imobilelor - aprobată re­cent de Parlament şi trimisă la promulgare, după cum atenţionează bancherii.

„Omorâm definitiv obligaţiunile ipote­ca­re înainte să le lansăm, obligaţiuni ipote­care care trebuiau să asigure creşterea credi­tării ipotecare şi accesul la case al con­su­matorilor. Prin introducerea unei astfel de pre­vederi, obli­gaţiunile ipotecare nu vor mai avea acelaşi cost. Dacă se va dori, de exem­plu, un produs de second rang mortgage, pro­dusul de astăzi va fi diferit, bazat pe şa­bloane diferite“, a declarat pentru ZF Sergiu Oprescu, pre­şe­din­tele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). În plus, trebuie aşteptată opinia agen­ţiilor de rating asupra impactului noii legi asupra obligaţiunilor ipotecare.

Proiectul de lege care permite unei persoane care a luat credit de la bancă şi nu mai poate să plătească datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for le­gislativ decizional, legea fiind trimisă la pre­şe­dintele Iohannis la promulgare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO