Bănci și Asigurări

Primul bilanţ al privatizării: statul a încasat 7 mld. euro pe 7.500 de întreprinderi. Şi mai are în cont 2,2 mld. euro

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR

Autor: Sorin Pâslaru

30.11.2015, 07:00 3104

Statul român a încasat  7 miliarde de euro în 25 de ani din priva­tizarea a 7.500 de întreprinderi, din care mai sunt disponibili în contul Trezoreriei Statului 2,2 mi­liarde de euro, afirmă Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. 

Florin Georgescu, fost ministru de finanţe în guvernul Văcăroiu din perioada 1992-1996, când România a privatizat foarte puţin, face astfel primul bilanţ oficial al privatizării din România, la 20 de ani de când a părăsit funcţia de ministru.

Prezentarea lui Florin Georgescu, consi­derat unul dintre economiştii care s-au opus iniţial liberalizării şi privatizării, se înscrie în tendinţa înregistrată în ultima perioadă  ca oficiali ai BNR să prezinte rezultate din economia reală, cu evaluări ale transfor­mărilor din economie în ultimele decenii.

România are o situaţie solidă macroeco­nomică în ultimii doi ani, ajungând să respecte toate criteriile de la Maastricht privind deficitul bugetar, datoria publică, evoluţia cursului, a inflaţiei şi a ratelor dobânzilor, însă rămâne cea mai puţin dezvoltată ţară din UE.

Georgescu a făcut o prezentare privind „Capitalul în România“  cu prilejul primirii din partea Senatului ASE Bucureşti a di­plomei „Virgil Madgearu“ cu medalie de aur,  prezentare în care a inclus şi rezultatele privatizării, bazate pe date de la AVAS, Ministerul Economiei şi Administraţia Domeniilor Statului.

Cele 7 mld. euro reprezintă astăzi 14% din cheltuielile bugetului consolidat. Pentru comparaţie, bugetul public de pensii are ve­nituri de 8 mld. euro şi chel­tu­ieli de 11 mld. euro, deci banii din privatizări sunt suficienţi doar pentru a acoperi doi ani din deficitul pensiilor. Georgescu afirmă că o treime din banii încasaţi din privatizare în România au pro­venit din vânzarea BCR cu 2,2 miliarde de euro în 2004.

O treime din banii obţinuţi din priva­tizare, adică 2,4 miliarde de euro, au acoperit cheltuielile curente ale bugetului de stat, un miliard de euro a mers către finanţarea datoriei publice, iar alt miliard de euro pentru împrumuturi acordate autorităţilor de management al fondurilor europene.

Georgescu afirmă că 2,2 miliarde de euro mai sunt disponibile în contul Trezo­riei, în condiţiile în care până în prezent ofi­cialii din Finanţe au afirmat că banii acu­mulaţi din privatizări au fost deja cheltuiţi.

Ca urmare a privatizărilor, ponderea capitalului privat a ajuns la 83% din totalul capitalului din România, faţă de 44% în 2000.

În 1990, PIB-ul României era de 42 mld. euro echivalent euro, iar în 2014 a ajuns la 150 mld. euro, de aproape 4 ori mai mare, în timp ce exporturile au crescut de la 7 mld. euro în echivalent la 52 miliarde de euro.

 

Privatizarea capitalului social al companiilor de stat

- Au fost privatizate 7.500 de întreprinderi pentru care s-au încasat 7 mld. euro, din care contravaloarea BCR a fost de

2,3 mld. € +40% faţă de capitalul social al societăţilor privatizate (rezultă, fără BCR, un preţ mediu de 667.000 euro/întreprindere)

- Cele 7 mld. euro obtinute prin privatizare au fost folosite, conform legislaţiei fiecărei perioade, astfel:

     4,4 mld. euro virate la Trezoreria Statului,

     0,2 mld. euro despăgubiri acordate de AVAS

     2,4 mld. euro au finanţat cheltuieli curente ale bugetului de stat

- Suma de 4,4 mld. euro virată la Trezoreria Statului a fost folosită astfel:

     1 mld. euro pentru finanţarea datoriei publice

     1 mld. euro împrumuturi acordate autorităţilor de management al fondurilor europene

     0,2 mld. euro împrumuturi către autorităţile locale

     sold disponibil în cont 2,2 mld. euro

- Prin contractele de privatizare, alte 3,5 mld. euro au reprezentat majorări de capital ale noilor acţionari privaţi la societăţile comerciale privatizate

- Privatizarea a cuprins şi transferul gratuit a 30% din capitalul social al statului (1,6 mld. euro) prin programul de privatizare în masă şi, instituţional, prin intermediul a cinci fonduri ale proprietăţii private (actualmente societăţi de investiţii financiare)

Surse: AVAS, MECRMA, ME, ADS

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO