Bănci și Asigurări

Reindustrializarea României. Contribuţia industriei la formarea PIB-ului în România a ajuns la 23% anul trecut, peste media UE

Reindustrializarea României. Contribuţia industriei la...

Autor: Adelina Mihai

20.06.2017, 00:05 1449
Contribuţia industriei la formarea Produsului Intern Brut a ajuns la 23,1% în 2016, fiind în uşoară scădere faţă de anul anterior, dar peste media înregistrată la nivelul statelor UE, unde industria contribuie cu 19% la formarea PIB, arată datele Institutului Naţional de Statistică şi ale Eurostat.
 
Structura PIB-ului pe ramuri de activitate s-a schimbat radical faţă de perioada de dinainte de Revoluţie, când contribuţia industriei era de 46% la formarea PIB, iar a agriculturii de 14%. Anul trecut însă, industria a contribuit cu 23% la formarea PIB, iar agricultura cu numai 4,4%, sectorul serviciilor aducând peste 54% din formarea PIB în 2016.
 
O structură industrială mai puternică dezvoltă economia mai mult, spun specialiştii, pentru că fabricile generează locuri de muncă pe orizontală şi pe verticală. Existenţa businessului Automobile Dacia, spre exemplu - cel mai mare producător auto care are aproape 14.000 de anga­jaţi pe platforma de la Mioveni - a generat peste 100.000 de locuri de muncă în România, aceştia fiind angajaţi ai furnizorilor Dacia.
 
Vedeţi aici mai multe detalii despre Conferinţa ZF Cum poate fi reindustrializată România? 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO