Bănci și Asigurări

Ritmul anual de creştere a creditării totale, doar 2,1% în februarie: Creşterea împrumuturilor în lei cu aproape 14% a ajutat creditarea totală să rămână pe plus. Creditele în valută scad cu 10%

Ritmul anual de creştere a creditării totale, doar 2,1%...

Autor: Claudia Medrega

24.03.2017, 00:07 324

După ce creditarea privată a început anul cu o creştere timidă, de sub 1%, în februarie ritmul de creştere anual a ajuns la 2,1%, soldul fiind de 219,8 mld. lei, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională.

Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a rămas în februarie în teritoriul pozitiv, sus ţinută exclusiv de ascensiunea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută şi-au continuat declinul.

Creditele în lei continuă să fie "pe val", graţie scăderii dobânzilor, ritmul de creştere anuală fiind de două cifre. La finele lunii februarie, stocul creditelor în lei a ajuns la 126,8 mld. lei, fiind în creştere cu aproape 14% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Ponderea creditului în lei a continuat să se majoreze în ultimii ani, ajungând la peste 57% din total, situaţia schimbându-se faţă de 2009 cand creditele în valută aveau o pondere de peste 60%. Creditele în lei au devenit atractive în ultimii ani, odată cu scăderea dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei pană aproape de costul împrumuturilor în valută, după relaxarea politicii monetare de către BNR, prin diminuarea ratei dobânzii de politică monetară până la minimul istoric de 1,75%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO