Bănci și Asigurări

România are a treia cea mai mare creştere economică din UE în T2/2018, an la an, şi prima trimestru la trimestru

România are a treia cea mai mare creştere economică...

Autor: Răzvan Botea

15.08.2018, 00:05 3419

România are a treia cea mai mare creştere din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al anului 2018, comparativ cu T2 2017, cu o creştere a Produsului Intern Brut de 4,2% (ajustat) similară cu cea pe care o înregistrează Letonia, arată datele provizorii ale Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

În trimestrul al doilea faţă de trimestrul I, creşterea de 1,4% a României este cea mai mare din UE, următoarele ţări pe listă fiind Suedia, cu 1%, şi  Polonia, Ungaria şi Lituania cu 0,9%.

Creşterea economică la nivel UE a fost de 2,2% în T2, 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai bune performanţe au fost înregistrate de Polonia, cu o creştere economică de 5 procente, urmată de Ungaria cu o creştere a PIB-ului de 4,4%. Este de menţionat că încă nu există date pentru evoluţia economică a Irlandei, care în T1 2018 a înregistrat o creştere de 10% a PIB-ului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Germania, cea mai mare economie europeană, care dă tonul evoluţiei economice în CE, a de­păşit aşteptările analiştilor, sfidând prin creş­te­rea sa economică ameninţările legate de ten­si­unile comerciale la nivel global: „Economia Ger­ma­niei a făcut faţă tensiunilor economice foarte bine. Pe măsură ce exportatorii germani se obiş­nuiesc cu zgomotul şi realizează că veniturile ră­mân constante, iar negocierile dintre SUA şi UE arată bine, factorul fricii începe să pălească şi calmul în mediul de afaceri se restaurează“, a spus economistul Florian Hense de la Banca Beren­berg, citat de Bloomberg.

La nivelul datelor disponibile în acest moment, toate ţările membre ale UE înregistrează creşteri economice în trimestrul al doilea al anului acesta, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ţările în care creşterea economică a fost sub nivelul Uniunii Europene au fost primele patru economii din UE (Germania – 1,9%, Franţa – 1,7%, Marea Britanie – 1,3%, Italia – 1,1%). Dar şi Belgia şi Danemarca cu o creştere de 1,3%, respectiv 0,8%.

Bulgaria se menţine pe un trend ascendent în ceea ce priveşte creşterea economică, vecina Ro­mâ­niei înregistrând o creştere a Produsului Intern Brut cu 3,4% în trimestrul al doilea al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Singura ţară din UE unde se poate observa o de­celerare mai puternică în ceea ce priveşte creş­terea economică este Cehia, unde PIB-ul a crescut cu 2,3% în T2 2018, faţă de T2 2017. Prin com­paraţie, în T1 2018, faţă de T1 2017, creşterea economiei cehe a fost de 4,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO