Bănci și Asigurări

ZF Live. Kalinov, vicepreşedinte Raiffeisen Bank: ROBOR va continua să crească, dar vom vedea creşteri şi la dobânzile la depozite

Autor: Roxana Rosu

21.03.2018, 00:07 1634

Indicele ROBOR va continua să crească în perioada următoare, în linie cu evoluţiile de pe pieţele inter­na­ţionale şi în paralel cu o creştere şi pe zona de poli­tică mone­tară, şi la noi şi în străinătate, apreciază Vla­di­mir Kalinov, vice­preşe­dinte pe retail al Raiffeisen Bank.

„ROBOR-ul se leagă de lichidi­ta­te şi de per­cep­ţia de risc din eco­no­mie. Noi suntem o piaţă emergentă, deci e normal să vedem dobânzi mai mari decât în pieţe mai mature. Chiar dacă avem supralichiditate în ulti­me­le două luni, rămâne elementul de risc. Băncile vor să protejeze depo­nen­ţii, nu să îi lase să facă investiţii fără să poa­tă acoperi riscul“, a decla­rat Kalinov la ZF Live.

El ve­de o majorare şi a dobânzilor la de­po­zitele populaţiei.

Creşterea ROBOR în ul­timele luni a avut un im­pact negativ asupra pie­ţei, remarcându-se o în­ce­ti­ni­re a cererii de credite noi. Se observă o orien­ta­re a cli­enţilor spre credite cu do­­bânzi fixe, mai spune Kalinov . „Ca dinamică, la noi anul trecut ponderea creditelor era de 15% pe rată fixă şi restul variabilă. Acum am ajuns la 50/50 dobândă variabilă versus fixă“.

Raiffeisen Bank are în ofertă un credit cu dobândă fixă, de 5,8% pe an, timp de şapte ani.

„În România, creditele de acest tip oferă dobândă fixă timp de 5 ani, maxim 10 ani, iar restul perioadei dobândă variabilă. Dar recomandarea noatră către clienţi este să ia chiar şi pe 7 ani cu rată fixă, decât să ia un credit cu dobândă variabilă, care aduce un risc în timp“.

Potrivit managerului Raiffeisen Bank, încă nu se vede o efervescenţă a creditării ca în 2007-2008, dar sunt semne de creştere, iar tendinţa se va menţine în următorii 1-2 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO