Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile suedezilor de la H&M, companie prezentă şi în România cu mai multe magazine, cresc cu 14% după ce profitul net a depăşit aşteptările analiştilor

Acţiunile suedezilor de la H&M, companie prezentă şi...

Autor: Liviu Popescu

27.03.2024, 12:16 165

Acţiunile H&M se apreciază cu 14% după ce retailerul suedez a depăşit semnificativ aşteptările privind profitul pentru primul trimestru fiscal, scrie presa internaţională.

Profitul operaţional a crescut la 2,08 miliarde de coroane suedeze (196 milioane de dolari), faţă de 1,43 miliarde de coroane estimate într-un sondaj realizat în rândul analiştilor, potrivit CNBC.

Marja operaţională a companiei a crescut la 3,9%, de la 1,3%, compania reiterându-şi obiectivul de a obţine o marjă operaţională de 10% în acest an.

Vânzările nete au scăzut de la an la an în primul trimestru, ajungând la 53,7 miliarde de coroane de la 54,9 miliarde de coroane.

H&M a anunţat anterior că se concentrează asupra profitabilităţii, pe fondul presiunii exercitate de concurenţa tot mai mare din partea Inditex, proprietarul Zara, şi a retailerilor chinezi de fast fashion, precum Shein.

"Dezvoltarea a continuat în direcţia bună în primul trimestru, cu o marjă brută şi un profit operaţional îmbunătăţite, cu stocuri mai mici şi un flux de numerar puternic", a spus directorul general al grupului H&M, Daniel Ervér, care s-a alăturat companiei la începutul anului, după demisia surprinzătoare a Elenei Helmersson.

Într-o convorbire telefonică cu analiştii după publicarea rezultatelor, Ervér a spus că întărirea vânzărilor este prioritatea principală a companiei şi că se aşteaptă ca preţurile să fie mai mici la sfârşitul anului 2024 decât la începutul anului, potrivit unui raport Reuters.

Stocurile au scăzut cu 7% de la an la an în trimestrul respectiv. O acumulare de stocuri excedentare nevândute a fost o problemă de lungă durată pentru firmă, care a făcut din reducerea acestor stocuri un obiectiv principal. Consiliul de administraţie al H&M va propune un dividend de 6,5 coroane pe acţiune în cadrul adunării generale anuale din luna mai

Acţiunile H&M sunt în scădere cu 2% anul acesta. Compania are o capitalizare de 247 mld. coroane (23 mld. dolari).​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO