Burse - Fonduri mutuale

Băncile pierd teren: Scăderea lirei turceşti ricoşează în acţiunile marilor bănci europene. Ce se întâmplă cu ING şi cu UniCredit

Băncile pierd teren: Scăderea lirei turceşti...

Autor: Alex Ciutacu

13.08.2018, 13:34 3229

Bursele şi băncile au deschis şedinţele de tranzacţionare pe scădere astăzi, continuând declinul început săptămâna trecută pe fondul unei lire depreciate la niveluri record, potrivit Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 este în scădere luni la 13.30 cu 0,55%, după ce a închis vineri pe o scădere de 1,1%.

Acţiunile BBVA sunt în scădere cu 3,9%, iar cele ale italienilor de la UniCredit erau în scădere cu 3,2%.

Haosul din pieţele turceşti continuă încât preşedintele Recep Tayyip Erdogan nu arată semne că ar renunţa la convingerile sale şi ar creşte dobânda de referinţă. Lira turcească este încă în declin şi generează temeri cu privire la expunerea pe care o au creditorii europeni în Turcia.

Potrivit Deutsche Bank, cele cinci bănci europene cu o prezenţă semnificativă în Turcia sunt BBVA, UniCredit, ING, PNB Paribas şi HSBC.

Astfel, acţiunile grupului olandez ING au scăzut cu circa 3,3%, cele ale BNP Paribas cu 1,1%, iar cele ale HSBC cu circa 0,7%.

„Problemele Turciei ar trebui să fie limitate, în afara riscului pe termen scurt care este evident. Singura problemă ar fi o retragere majoră a investitorilor din pieţele de capital în general”, spune Jim Reid, strateg în cadrul Deutsche Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO