Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Activele primelor zece companii locale de asset management au crescut cu 3,7 mld. lei în ultimul an. Podiumul are peste 60% din piaţă. Fiecare administrator a înregistrat creşteri pe active. Primii cinci au circa 95% din piaţă

Bursă. Activele primelor zece companii locale de asset...

Autor: Eduard Ivanovici

17.04.2024, 07:00 1085

♦ Trei companii au consemnat creşteri ale cotelor individuale, iar cinci au avut scăderi ♦ Doi administratori au stagnat.

Primele zece societăţi de gestio­nare a investiţiilor din România ajungeau împreună la active de 21,3 miliarde de lei la fi­nele lui februarie, faţă de 17,6 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2023, reprezentând un avans de 3,7 mld. lei sau 21% într-o perioa­dă de un an, arată cele mai recente date ale Aso­cia­ţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Indicele BET – de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti şi piaţa locală de capital – s-a apreciat cu 29% în acest interval, în timp ce BET-BK – de referinţă pentru administratorii de fonduri şi investitorii instituţionali – a urcat cu 25%. Indicele dividendelor BET-TR afişează un plus de 37,7%. Erste Asset Management şi-a păstrat primul loc în clasament, cu active în creştere de la 3,9  mld. lei la 4,4  mld. lei, însă pe o cotă de piaţă în scădere cu 1,3%, de la 22% la 20,7%.

BT AM, divizia de administrare a investiţiilor din cadrul grupului financiar Banca Transilvania (TLV), a căzut de pe poziţia pe secundă în februarie 2023 pe locul al patrulea în februarie 2024, în vreme ce cota de piaţă a coborât de la 21,1% la 19,6%. Totuşi, activele s-au majorat la circa 4,4 miliarde, uşor sub Erste AM. BT AM a făcut rocadă cu Raiffeisen AM, care a urcat de pe locul patru pe poziţia a doua, deţinând 20,5% din piaţă, plus 2,3% într-un an, la active în valoare de 4,2  mld. lei.

BRD AM a rămas pe locul trei, tot cu 4,2 miliarde de lei sub administrare pe 29 februarie 2024, pe o cotă mai mare cu 1%. Urmează Goldman Sachs AM, ale cărui active de 3 miliarde de lei i-au asigurat o cotă de 14,1% din piaţa de asset management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO