Burse - Fonduri mutuale

„Disecţia“ financiară a BET-XT, indicele fanion al bursei româneşti: 25 de companii la raport

„Disecţia“ financiară a BET-XT, indicele fanion al...

Autor: Liviu Popescu

21.03.2018, 00:07 865

Cele 25 de companii din structura BET-XT, considerat de unii analişti ca indicele reprezentativ pentru evoluţia bursei româneşti întrucât pe lângă emitenţii din prima ligă bursieră urmăreşte şi acţiunile SIF-urilor, dar şi acţiuni din eşalonul doi, au raportat afaceri de 50,6 miliarde de lei pentru 2017, plus 13%, şi profituri nete în creştere cu 54%, la 10,4 mld. lei. Creşterea profiturilor nete ar putea însemna dividende generoase pentru investitori.

Cea mai accentuată creştere a profitului net din rândul celor 25 de emitenţi se întâlneşte la Digi Communications, de 395%, potrivit datelor BT Equity Research. Digi este o companie privată care nu plăteşte însă dividende.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, este compania de stat cu cea mai mare creştere anua­lă a profitului net, de 172%, arată datele BT Equity Research.

Cum statul intenţionează să ceară 90% din profiturile companiilor din subordine, rezultă că emitentul ar putea livra un randament al dividendelor de 11% la preţurile curente de tranzacţionare.

Romgaz, Transgaz, Conpet Ploieşti sunt doar câteva companii controlate de stat care le-ar putea aduce investitorilor randamente chiar şi de 12% din dividendele distribuite din profiturile pe 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO