Burse - Fonduri mutuale

Fraţii „Dedeman“ iau dividende de 16 mil. lei de la companiile de energie. Cei doi sunt printre puţinii antreprenori locali care au pariat pe piaţa de capital, deşi Dedeman stă încă departe de bursă

Autor: Liviu Popescu

21.03.2018, 00:08 4609

Dragoş Pavăl şi Adrian Pavăl, fon­datorii retailerului de bri­co­laj Dedeman Bacău, cea mai mare afacere antrepre­no­rială românească, ar putea în­casa aproximativ 16 milioane de lei sub formă de dividende din profiturile pe 2017 ale Trans­electrica şi Electrica, potrivit calculelor ZF.

Cei doi antreprenori au intrat puternic la tranzacţionare pe piaţa de capital în ultima perioadă de timp şi au achiziţionat participaţii care au depăşit pragurile de deţinere de 5% din capitalul social la companii de importanţă stra­tegică pentru România, precum Transelec­trica, monopol natural pe piaţa de energie electrică.

Unele surse din piaţă susţin că fraţii Pavăl deţin acţiuni şi la Romgaz Mediaş, cel mai ma­re producător de gaze din România. Dedeman, compania pe care o conduc şi care are afaceri de peste 1 mld. euro şi circa 10.000 de angajaţi, stă însă departe de piaţa de capital, chiar dacă bursa de la Bucureşti a intrat în ultimii ani în zo­dia „listărilor private“, cu un număr tot mai mare de companii fondate de antreprenori in­trând la tranzacţionare.

Mihai Marcu, şeful MedLife, prima listare pri­vată la bursă după opt ani, transmitea în de­cem­brie 2016, la prima şedinţă de tranzacţio­na­re a companiei, mesajul: antrepre­norii care vor să fie lideri trebuie să ştie că „poarta“ este lis­ta­rea la bursă.

Mesajul său a fost ascultat de Zoltan Teszari, care a listat Digi, ulterior a venit rân­dul Sphe­ra, dar şi a producătorului de vinuri Purcari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO