Burse - Fonduri mutuale

Pensiile private ale românilor depind de preţul curentului electric: 6 din fiecare 10 lei investiţi în acţiuni de Pilonul II sunt în companii din energie

Pensiile private ale românilor depind de preţul...

Autor: Liviu Popescu

20.05.2024, 00:08 2464

6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile de pensii private Pilon II în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti în numele a 8,2 milioane de salariaţi români sunt în companii din energie, precum Hidro­electrica, Petrom, Romgaz, potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar.

Astfel, ponderea de 60% în valoarea to­tală a investiţiilor în acţiuni subliniază im­portanţa acestui sector pentru România şi pentru economiile de bătrâneţe a milioane de salariaţi şi arată că orice schimbare din energie, fie pe consum, fie legislativ, se reflectă şi se va reflecta în activul net al participantului.

„Investiţiile în energie au reprezentat un sector semnificativ în care fondurile de pensii private au ales să investească. Nu a existat lună în care fondurile de pensii să nu cumpere acţiuni la cel puţin unul din aceşti emitenţi: Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica, Transgaz şi Transelectrica”, spune George Moţ, admi­nistrator al platformei despre­pensiiprivate.ro, care analizează periodic tranzacţiile şi cele mai recente statistici ale fondurilor de pensii. Cu toate că sunt societăţi cu capitalizări de or­dinul miliardelor de lei, fondurile de pensii private au deţineri semnificative la fiecare din aceste şapte companii: 9,3% din Nu­clear­electrica, 10,6% din Hidroelectrica, 14% din OMV Petrom, 17% din Romgaz, 20% din Transelectrica, 20% din Transgaz şi 22,4% din Electrica.        

      

 


 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro