Burse - Fonduri mutuale

„Pilonul“ bursei de la Bucureşti, sub semnul întrebării. Investitorii, prinşi în hora declaraţiilor politice. Investitorii văd pentru prima oară „negru pe alb“ un document al Guvernului care poate modifica arhitectura Pilon II şi poate distorsiona piaţa de capital

Autor: Liviu Popescu

22.05.2018, 00:08 2815

Bursa de la Bucureşti începe săptămâna la minimul din fe­bruarie încoace după ce BET s-a depreciat cu 1,8%, una dintre cele mai abrupte scăderi ale unui indice bursier principal din Uniunea Euro­peană, potrivit datelor investing.com.

Scăderea de la Bucureşti vine în contextul declaraţiilor politice cu privire la arhitectura fondurilor Pilon II, printre cei mai activi investitori de la bursă, cu 20% din active „listate“.

Investitorii de la Bucureşti au văzut pentru prima oară „negru pe alb“ un document al Guvernului prin care executivul vrea să suspende contribuţiile timp de şase luni, măsură contestată ulterior de ministrul muncii, dar nerespinsă de Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi cel care conduce de facto guvernul.

O astfel de modificare ar afecta lichiditatea pieţei de la Bucureşti, şi aşa redusă, şi se va regăsi şi în cotaţiile unor acţiuni, mai ales la companiile din portofoliile celor şapte fonduri Pilon II.

Dar de ce vrea Guvernul să suspende contribuţiile de 3,75% la Pilonul II?

„Guvernul a pus pe masă această variantă din motivaţii pe termen scurt. Aparent sunt angajate cheltuieli foarte mari la bugetul de stat, care nu pot fi sprijinite de ritmul în care cresc veniturile. Este greu să te păstrezi într-un deficit bugetar de 3%. Este o problemă de cash flow, nu-i o problemă de datorie publică. Este nevoie de bani pentru acoperirea acestor cheltuieli (majorări salariale, majorări de pensii - n. red.)“, explică Radu Crăciun, preşedintele APAPR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Rulajul de tranzacţionare de ieri de la Bucureşti a fost de 36,4 milioane de lei, sub media anului de 54,3 mil. lei. Toţi indicii bursieri de la Bucureşti au fost pe minus ieri, BET FI având cea mai „bună“ dinamică de 1%, doar doi dintre cei şase emitenţi din structura sa având scăderi mai mari de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO