Business Construct

Piaţa de birouri din Bucureşti a încheiat 2017 cu rezultate apropiate de nivelul record din 2016, cu peste 170 de tranzacţii

Piaţa de birouri din Bucureşti a încheiat 2017 cu...

Autor: Roxana Rosu

17.01.2018, 12:30 363

Piaţa de birouri din Bucureşti a încheiat anul 2017 cu rezultate apropiate de nivelul record din 2016, fiind înregistrate peste 170 de tranzacţii cu clădiri de clasa A şi B, cu un total de 310.000 metri pătraţi, potrivit raportului anual Knight Frank – European Commercial Property Outlook.

În 2018 sunt preconizate creşteri şi cereri noi ale unor jucători care vor intra pe piaţă, dar şi a celor existenţi care se vor extinde sau vor avea în vedere o relocare.

Trimestrul patru a anului trecut a adăugat pieţei locale tranzacţii cu peste 85.000 mp, ceea ce echilibrează cifrele celor două semestre (peste 150.000 mp/semestru). Calea Floreasca/Barbu Vacarescu îşi menţine poziţia de lider în ceea ce priveşte zonele cu cele mai multe cereri de pe piaţă (16%) şi este urmată îndeaproape de CBD, centru-vest, Piaţa Presei Libere şi Dimitrie Pompeiu.

“Piaţa se află într-un ritm de creştere alert şi precaut în acelaşi timp, pentru că atât investitorii, dezvoltatorii, cât şi chiriaşii au trecut printr-o criză economică din care au învăţat mult şi care îi face să analizeze foarte atent riscurile şi oportunităţile existente. Divizia noastră de birouri îşi păstrează poziţia de top, atât prin tranzacţiile încheiate anul trecut, cât şi prin cea mai vastă experienţă şi cunostinţe ale pieţei. În 2018 ne aşteptăm la creşterea cererii faţă de 2017, dar nicidecum nu vorbim, de exemplu, de o dublare a numărului de tranzacţii. Estimăm din ce în ce mai multe tranzacţii mari, de peste 20.000 mp, ceea ce va apropia România, în câţiva ani, de cifrele pieţelor vecine, Ungaria, Cehia şi, mai tarziu, chiar de Varşovia”, a declarat Horaţiu Florescu, Chairman & CEO Knight Frank România.

Între timp, economia zonei euro a depăşit aşteptările din 2017, iar FMI prognozează o creştere de 2,1% a PIB-ului, cel mai inalt nivel din ultimul deceniu. Chiar dacă se aşteaptă o încetinire a creşterii economice din zona euro, consensul este că va rămâne aproape de 2%.

În România, Bucureştiul rămâne principalul motor al economiei şi destinaţia preferată pentru investiţii în contextul creşterii economice naţionale, estimată pentru 2018 la 4,4%.

Datele provizorii pentru anul 2017 sugerează că volumul investiţiilor în proprietăţi comerciale europene va depăşi suma de 216 miliarde de euro din 2016, dar va rămâne în continuare sub vârful de piaţă din 2015, când au fost investiţi peste 250 de miliarde de euro. În 2018 raportul estimează volume similare celor de anul trecut.

Un trend în creştere în Europa este deschiderea de spaţii de co-working, birouri flexibile şi cooperare la locul de munca, iar tehnologia, creşterea numărului de liber profesionişti şi cerinţele din ce în ce mai sofisticate ale angajaţilor redefinesc spaţiul de muncă tradiţional. Apetitul crescând pentru birourile flexibile se propagă rapid pe pieţele europene, cele mai de seamă fiind Londra, Berlin şi Paris. Sectorul va continua extinderea în zona euro, şi estimăm că şi în România, pentru a deservi o mai mare varietate de nevoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO