Business Construct

Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice a depăşit pragul de 3 mil.mp; aproximativ 450.000 mp vor fi finalizaţi în S2

Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice a...

Autor: Roxana Rosu

14.08.2018, 12:01 600

Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice a depăşit un nou prag, ajungȃnd la jumătatea anului 2018 la 3,12 milioane metri pătraţi, în condiţiile în care aproape 90% din stocul actual este concentrat ȋn Bucureşti şi alte cinci oraşe, respectiv Timişoara, Cluj, Ploieşti, Braşov şi Piteşti, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market S1 2018, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Piaţa industrială şi logistică din Romȃnia a avut un ȋnceput de an destul de precaut, avand ȋn vedere ca doar puţin peste 100.000 de metri pătraţi au fost livraţi.

Pentru a doua jumătate a anului, aproximativ 450.000 de metri pătraţi sunt aşteptaţi a fi finalizaţi, mai mult de jumătate din proiectele planificate sau aflate ȋn construcţie fiind localizate ȋn Bucureşti (54%). În afara Capitalei, Timişoara, Cluj şi Ploieşti vor atrage cel mai mare volum de livrări.

„Observăm o evoluţie temperată a pieţei, atȃt din perspectiva construcţiilor cȃt şi a tranzacţiilor semnate. Probabil că vom asista la nişte consolidări ale unor mari retaileri, ȋn paralel cu transferul unor chiriaşi către propriile dezvoltări, toate aceste operaţiuni fiind analizate cu atenţie, planificate din timp şi corelate cu indicatorii de consum şi estimările viitoare de creştere ale business-urilor respective. Cererea are ritmul echilibrat şi sănătos, sectorul industrial avȃnd un potenţial atrăgător şi ȋn următorii 2-3 ani.”, a declarat Rodica Tarcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cererea de spaţii logistice şi industriale ȋn Romȃnia a fost de aproximativ 120.000 de metri pătraţi ȋn prima jumătate a anului şi a fost reprezentată ȋn mare parte de tranzacţii noi. Capitala a rămas cea mai căutată destinaţie, avȃnd ȋn vedere faptul că aproximativ 53% din volumul ȋnchirierilor au fost ȋnregistrate aici.

În prima jumătate a acestui an, cererea a venit ȋn special din partea companiilor din sectoarele logistică, e-commerce şi distribuţie, reprezentȃnd aproximativ 73% din total.

Rata de neocupare a spaţiilor industriale s-a menţinut la un nivel scăzut, aproximativ 4%.

Chiriile de referinţă pentru unităţi de clasa A variază ȋntre 3,75 şi 4,25 euro/mp/lună. Pentru unităţi mai mari de 5,000 mp, nivelul chiriilor sunt mai scăzute şi pot ajunge pȃnă la 3,5 – 3,6 euro/mp/lună. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, poliţa de asigurare, paza, mentenanţa tehnică şi peisagistica spaţiilor exterioare, variază ȋntre 0,6 şi 0,9 euro/mp/lună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO