Business Hi-Tech

Anunţ surprinzător al Standard&Poor’s: Cu tarifele sale agresive de 2 până la 5 euro la abonamente, RCS&RDS a trecut în 2 ani pe profit operaţional pe telefonie mobilă în România

Anunţ surprinzător al Standard&Poor’s: Cu tarifele...

Autor: Adrian Seceleanu

11.10.2016, 00:14 63299

Campaniile agresive de achiziţii de clienţi ale companiei de cablu RCS&RDS, care au răvăşit începând cu anul 2014 piaţa locală de telefonie mobilă dominată de giganţii Orange, Vodafone şi Telekom, cu tarifele şoc de 2 până la 5 euro pentru abonamente, au dat rezultate într-un termen mai scurt decât cel estimat, compania reuşind să treacă pe profit operaţional din operaţiunile de comunicaţii mobilă după ce a atins masa critică necesară de clienţi, conform unui comunicat al agenţiei internaţionale de rating Standard & Poor’s.

Agenţia de rating şi-a revizuit în sens pozitiv aşteptările legate de performanţa RCS&RDS în acest context, arată comunicatul S&P. “Estimările noastre revizuite sunt susţinute de rezultatele solide ale operaţiunilor de telefonie mobilă din România şi de atingerea unui profit operaţional pozitiv mai repede decât ar fi fost de aşteptat (pentru operaţiuniule mobile din România - n.red.). Acest rezultat a fost generat de creşterea cotei de piaţă pe telefonie mobilă de la aproximativ 6% în 2014 la aproximativ 11% în iunie 2016 dar şi de creşterea solidă a venitului mediu pe utilizator, pe fondul poziţiei puternice a companiei pe segmentul de abonamente - RCS&RDS are o cotă de 23% pe segmentul de abonamente”, conform comunicatului S&P.

Nu a avut bani pentru un apartament nou, însă şi-a transformat garajul într-un spaţiu locuibil. Cum arată noua ”locuinţă”?

Cum arătau fructele şi legumele înainte să fie modificate genetic

Cel mai bine ”păzit” secret al Facebook: Al doilea site al reţelei de socializare, gândit special pentru a vorbi cu prietenii

Orange are o cotă de piaţă de 36% iar Vodafone de 22%, conform surse menţionate.

Agenţia de rating nu precizează care sunt veniturile şi profitul operaţional al RCS&RDS din telefonia mobilă, şi nici numărul total de clienţi.

 

Cum a spart gheaţa RCS&RDS pe o piaţă controlată de giganţi

În anul 2014, pe o piaţă “îngheţată” în competiţia între giganţii Orange, Vodafone şi un Cosmote preocupat, la începutul anului 2014, mai degrabă de fuziunea cu compania soră Romtelecom şi trecerea la noul brand Telekom, RCS&RDS îşi relansa operaţiunile de telefonie mobilă, profitând şi de un acord de roaming naţional care le oferea clienţilor săi acces la reţeaua Vodafone acolo unde infrastructura Digi nu avea acoperire.

RCS&RDS a intrat pe piaţă cu tarife de 2 până 5 euro la abonamente, un palier de preţ la care competitorii săi nu ofereau decât extraopţiuni pe segmentul de  cartele preplătite de telefonie mobilă. Cosmote, care la rândul său la relansarea din 2005 muşcase cotă de piaţă venind cu tarife agresive şi oferte nemaivăzute la liderii Orange şi Vodafone, ieşea din scenă în septembrie 2014 lăsând locul Telekom, care s-a repoziţionat pe piaţă cu tarife mai mari, ţintind eşalonul superior al pieţei, şi lăsând astfel culoar liber pentru RCS&RDS. Tarifele incredibil de agresive ale RCS&RDS în raport cu ceea ce erau obişnuiţi utilziatorii să primească de la ceilalţi competitori pe segmentul de abonamente au determinat declanşarea unei migraţii fără precedent pe piaţa locală de telefonie mobilă: din mai 2014 până în prezent RCS&RDS a fost lună de lună, fără nicio întrerupere, compania care a atras cel mai mare număr de clienţi din reţelele rivalilor, deppăşind la scor lideii pieţei.

În perioada aprilie 2014-august 2016 RCS&RDS a atras prin portare (rocedura prin care un client îşi schimbă furnizorul de servicii de comunicaţii păstrându-şi numărul de telefon) 812.262 clienţi din celelalte reţele. În aceeaşi perioadă Orange a atras 323.163 clienţi, Vodafone - 354.379, iar Telekom 201.325, conform datelor publicate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Compania a făcut şi alţi paşi pentru a-şi mări cota pe segmentul de telefonie mobilă: a introdus în ofertă telefoane mobile şi smartphone-uri oferite gratuit sau în rate şi a rezolvat problema vitezelor extrem de mici pentru serviciul său de internet mobil a achiziţionat licenţa companiei 2K Telecom - deţinută de fratele politicianului Sebastian Ghiţă, cu care a rămas şi în prezent în parteneriat pentru exploatarea infrastructurii.

În aprilie 2016 RCS&RDS anunţa, confirmând estimările ZF, că a depăşit grupul Telekom din punctul de vedere al numărului de abonamente la serviciile de telefonie mobilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO