Business Hi-Tech

Cât de independent lucrează un IT-ist pe PFA

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ionuţ Scripcaru

30.11.2015, 00:06 5897

Este sau nu este independentă activitatea desfăşurată de PFA-urile  din IT în România? Aceasta este întrebarea, iar singurul răspuns cert pe care poţi să îl dai este „depinde“. Depinde cum interpretează autorităţile fiscale cele 7 noi criterii care definesc activitatea independentă în raport cu cea dependentă. Deocamdată practica ne arată că legea a fost interpretată mai ceva decât interpreta Irina Margareta Nistor limba engleză în dublarea filmelor de pe casetele video. Pe scurt, pentru a rămâne independentă, o PFA trebuie să bifeze 4 din următoarele 7 criterii:

 1. Persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;

 2. Persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;

 3. Riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;

 4. Activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;

 5. Activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii?

 6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;

 7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.
 

Simplu, nu ? Nu chiar. Trebuie să recunosc, criteriile sunt puţin mai clare faţă de cele precendente, însă nici pe departe îndeajuns de clare pentru a elimina orice posibilitate de interpretare. Din punctul meu de vedere, pentru multe PFA-uri
 

 în IT se aplică următoarele:

♦ criteriile 2, 3, şi 5 pot fi îndeplinite uşor şi clar. Doar 3 din 7, atât de aproape…

♦ criteriul 6 este cu dedicaţie pentru profesiile liberale. Pentru cine încă nu ştie: consultanţă în IT NU este profesie liberală, deci nu îndeplineşte acest criteriu.

♦ criteriul numărul 7 nu cred că poate fi îndeplinit faptic, chiar dacă nu există restricţia în contract. Cine contractează un PFA în IT, îl contractează în special pentru expertiza lui, nu a altuia.

♦ criteriile 1 şi 4 sunt discutabile şi reprezintă cheia răspunsului la întrebarea e la început.
 

 Aş vrea să fac o mică paranteză: în proiectul iniţial de lege criteriul nr. 6 nu era prezent, al a fost adăugat ulterior:

„Criteriul nou pentru calificarea activităţii independente (Raportul asupra proiectului de Lege privind Codul fiscal)“.

De ce? O să îmi asum un risc aici şi o să fac o presupunere. Noile criterii au venit la pachet cu eliminarea excepţiei reconsiderării activităţii pentru profesiile liberale. În momentul în care aceştia din urmă au analizat proiectul de lege, au ajuns la aceeaşi concluzie la care am ajuns şi eu: mai avem nevoie de unul! Ideea este că ei l-au obţinut, având asociaţii cu reprezentare la nivel înalt şi o putere foarte mare de lobby/influenţă, pe când IT-ştii sunt mai solitari de felul lor. Nu am absolut nimic cu profesiile liberale, chiar îi respect pentru modul în care îşi apără interesele şi consider că este necesar să avem o organizaţie la nivelul consultanţei în IT care să ne reprezinte, pentru a nu cădea mereu victime colaterale de fiecare dată când se modifică o lege. Chiar trebuie demarată o iniţiativă în acest sens.

Să revenim la criteriile noastre. Totul se reduce la îndeplinirea unuia din criteriile 1 sau 4, presupunând că 2,3 şi 5 sunt îndeplinite. Când spun îndeplinite mă refer atât la conţinutul contractului dintre PFA şi beneficiar, cât şi faptic. Mai simplu spus, condiţiile să nu fie îndeplinite doar pe hârtie. Să le analizăm pe rând:

 1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii precum şi a programului de lucru în viaţa reală, proiectele din IT sunt de dimensiune mare, se pot întinde pe mai mult de 3 sau 6 luni şi clientul caută oameni care să fie dedicaţi total proiectului, să ştie dacă poate să nu să se bazeze pe serviciile lor. Acest lucru este valabil nu doar în România, ci peste tot în lume, aşa funcţionează piaţa de contractori: majoritatea contractelor sunt „3 or 6 months rolling contract“. Un consultant IT lucrează după specificaţiile şi standardele clientului, chiar dacă el defineşte, proiectează şi implementează soluţia din punct de vedere tehnic. El se ocupă de o anumită parte/zonă, are nevoie să interacţioneze cu ceilalţi membri ai echipei, să participe la întâlniri pentru a clarifica cerinţele, să efectueze validări de soluţie, estimări, etc. Din punctul meu de vedere nu cred că există un contract de prestări servicii între două părţi în care cel care prestează serviciile are libertatea de a face ce vrea, când vrea şi unde vrea. Şi un instalator, dacă îl chemi acasă, îi spui la ce oră să vină, nu te trezeşti cu el la uşă la 12 noaptea că este el independent. Statul trebuie să vină aici cu exemple clare şi concrete în care acest criteriu este sau nu îndeplinit. Legiuitoriul sigur avea în minte anumite situaţii în momentul în care a definit acest criteriu, să ni le spună şi nouă cu subiect şi predicat că să ne facem cât de cât o idee la ce se referă.

Celălalt criteriu:

 4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;

Din punctul meu de vedere din acest criteriu lipseşte un cuvânt care ar clarifică situaţia: inclusiv  sau exclusiv. Concret: acasă lucrez de pe laptopul meu, iar când mă duc la client mă conectez la  staţia lui, pentru că din motive de securitate nu am voie să mă conectez la reţea cu nimic din exterior. îndeplinesc sau nu criteriul?

Miza este foarte mare pentru un consultant în IT dacă poate sau nu să-şi  desfăşoare activitatea ca şi PFA fără a există nici un risc de a-i  fi reconsiderată activitatea: venituri cu 40% mai mici, şi plata retroactivă a impozitelor recalculate, sumă care poate depăşi valoarea încasată. Din  punctul meu de vedere, în momentul în care consecinţele sunt atât de drastice singurul risc acceptabil este zero.

Un lucru pe care nu-l înţeleg cei de la guvernare este că din ianuarie 2014 România face parte dintr-o piaţă europeană de contractori, unde nu există aceste restricţii şi unde tarifele sunt cel puţin duble (începând cu 1 ianuarie 2014 românilor l-ea fost eliminată orice restricţie pe piaţa muncii în UE ). Dacă dispare opţiunea folosirii fără nici un risc a PFA-ului în IT în România, o parte din consultanţi probabil se vor îndrepta către multinaţionale, iar altă parte vor caută să fie contractori în altă ţară. Acest lucru se întâmplă deja numai că în acest moment nu este atât de observabil. O fi bine, n-o fi bine, să tragă alţii aceste concluzii, până una alta aşteptăm şi noi normele de aplicare pentru a şti ce trebuie să facem!

Ionuţ Scripcaru este consultant pe tehnologii Oracle cu peste 10 ani de experienţă în acest domeniu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO