Business Hi-Tech

Cei mai mari jucători de pe piaţa de telecom din România se aliază. Orange - Telekom, acord istoric semnat după doi ani de negocieri secrete

Jean-FranÇois Fallacher (stânga), CEO al Orange România, şi Nikolai Beckers, CEO al Telekom România. Fotograf: Adrian Seceleanu

Jean-FranÇois Fallacher (stânga), CEO al Orange România, şi Nikolai Beckers, CEO al Telekom România. Fotograf: Adrian Seceleanu

Autor: Adrian Seceleanu

22.12.2015, 01:02 44526

Orange şi Telekom, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comu­ni­ca­ţii, au semnat la înce­pu­tul lunii decembrie, după doi ani de negocieri duse într-o maximă discreţie, un acord prin care îşi oferă acces la reţeaua fixă, respectiv mo­bilă 4G, mutare prin care cei doi giganţi nu doar fac reduceri semnifi­cative de costuri, ci îşi şi întăresc forţa în lupta cu RCS&RDS şi ridică presiunea pe rivalii care nu au pachete fix mobil - Vodafone şi UPC.

„Proiectul negociat sub numele de cod «Apolodor» a fost finalizat. Cele două contracte de partajare a reţelelor au fost semnate la începutul lui de­cembrie. Telekom are acces la reţeaua 4G a Orange printr-un contract de roa­ming naţional, iar Orange va putea ofe­ri servicii fixe prin infrastructura Tele­kom“, au declarat pentru ZF mai multe surse din industria de comunicaţii.

ZF a scris în premieră despre aceste negocieri în luna februarie 2015.

WikiZF: Profilul companiei Orange

WikiZF: Profilul companiei Telekom

Reţeaua 4G a Orange acoperă 70% din populaţia totală a României, aproximativ dublu faţă de Telekom, care rămăsese în urmă pe acest seg­ment. Pe de altă parte, reţeaua de fibră op­tică a Telekom acoperă peste 1,3 mi­lioa­ne de gospodării, în timp ce in­fra­structura Orange nu este capilarizată pâ­nă la nivel de scară de bloc sau case. Prin acest acord fiecare dintre companii câştigă acces la elemente de infra­struc­tură vitale în competiţia pentru clienţi, reducându-şi semnificativ cheltuielile.

Ca urmare a celor două acorduri clienţii serviciilor de telefonie mobilă ai Telekom vor avea acces la reţeaua 4G a Orange, iar subsidiara gigantului fran­cez va putea să le ofere clienţilor pa­chete complete de servicii fix-mobil, inclusiv IPTV, prin reţeaua fixă a T.

„Au fost negocieri extrem de lungi şi minuţioase. Contractele prevăd ce ar trebui să facă fiecare dintre părţi în aproape toate situaţiile ce ar putea apă­rea“, conform surselor ZF.

„Orange va plăti aproximativ 5 euro pe lună către Telekom pentru fiecare cli­ent căruia îi va oferi servicii prin infra­struc­tura fixă, plus o serie de taxe de in­sta­lare. Telekom va plăti în funcţie de tra­ficul de net mobil 4G realizat de cli­en­ţii săi prin reţeaua Orange“, conform surselor ZF. Reprezentanţii Orange şi Telekom nu au comentat in­for­­maţiile până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO