Business Hi-Tech

Facebook vrea să facă mai mulţi bani: WhatsApp se pregăteşte să introducă noi taxe săptămâna aceasta. Ce trebuie să ştie utilizatorii

Facebook vrea să facă mai mulţi bani: WhatsApp se...

Autor: Alex Ciutacu

02.08.2018, 12:20 63459

La doar o săptămână după ce Facebook i-a şocat pe investitori anunţând că ar putea resimţi o încetinire la nivel de creştere, compania a anunţat planurile prin care vrea să monetizeze platforma WhatsApp, potrivit MarketWatch.

Cumpărat pentru 19 miliarde de dolari în 2014, WhatsApp nu a contribuit din punct de vedere financiar până acum la veniturile companiei. Începând de miercuri, Facebook a schimbat acest lucru şi a decis să taxeze businessurile mari, precum Uber Technologies, sau Singapore Airlines, care utilizează WhatsApp pentru a livra mesaje către clienţi.

Compania taxează aproximativ 100 de companii pentru serviciile de mesagerie, şi a decis să facă ceea ce fondatorii iniţiali nu şi-au dorit, şi-anume să introducă reclame în platforma de mesagerie.

Acesta a fost şi motivul pentru care fondatorii iniţiali au părăsit compania. Istoria fabuloasă a fondatorilor WhatsApp care au renunţat la 1,3 miliarde de dolari numai ca să scape din „închisoarea” Facebook

Facebook totuşi a anunţat săptămâna trecută că la nivelul veniturilor, creşterea s-ar putea reduce cu două cifre. Nu este clar încă dacă transformarea WhatsApp într-un business care generează profit ar putea salva această situaţie.

„Totul face parte dintr-o strategie mai amplă”, spune Daniel Ives, head o technology research în cadrul GBH Insights. „Cred că funcţionează deja acest sistem de o vreme – clar nu pot indica spre un timp specific – şi este în linie cu strategia amplă a companiei de a creea anumite mecanisme noi de creştere. Există o potenţială sursă de venit din WhatsApp, Messenger şi Instagam”.

În ciuda faptului că Instagram şi WhatsApp se bucură de peste un miliard de utilizatori activi lunar, Facebook nu a scos la iveală încă datele financiare pentru Instagram. Analiştii estimează că, în mare, veniturile Instagram – provenite din advertisment – vor fi de cel puţin 10 miliarde de dolari la finalul anului.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO