Business Hi-Tech

Microsoft va folosi procesoare AMD pentru următoarea consolă Xbox

Microsoft va folosi procesoare AMD pentru următoarea...

Autor: Ştefan Stan

09.04.2013, 13:09 1455

Microsoft va folosi un procesor AMD pentru următoarea generaţie de console Xbox, în încercarea de a diminua costul de producţie al dispozitivelor şi pentru a permite unui număr mai mare dezvoltatori să creeze titluri pentru această platformă, anunţa o sursă apropiată de proces, citată de Bloomberg.

Microsoft a folosit procesoare IBM pe consolele lansate până în prezent.

Noua platformă Xbox va folosi un sistem AMD „system-on-a-chip”, care combină puternica unitate centrală de procesare „Jaguar” cu unităţi grafice, a declarat o persoană care a dorit să rămână anonimă pentru că planurile nu sunt încă publice. 

AMD urmează să furnizeze chipuri şi pentru ultima generaţie de console Play Station 4, create de Sony. Compania americană căută să obţină o cotă cât mai mare din piaţa globală de jocuri video, în valoare de 67 de miliarde de dolari. Mircosoft va avea de asemenea de câştigat în urma afacerii, deoarece creatorii de jocuri video consideră că este mai uşor să creeze titluri pentru următorul Xbox.  „Probabil o să vedem din ce în ce mai multe apariţii de jocuri pentru că dezvoltatorii de console se află înapoi la volan”, a declarat Richard Doherty, preşedintele Envisioneering Group, o firmă de consultanţă pe tehnologie.

Creatorii de jocuri nu vor mai fi nevoiţi să reinventeze anumite caracteristici pentru fiecare dispzitiv în parte. „Fumul, umbrele, reflexiile vor putea fi create o dată şi folosite la fiecare platformă”, spunea Doherty, preşedintele Envisioneering Group, o firmă de consultanţă pe tehnologie.

Pentru AMD, furnizarea de chipuri pentru consolele de jocuri face parte din planul lui Rorz Read, CEO, de a diminua dependenţa companiei de piaţa de PC-uri, aflată în scădere. Read ţinteşte să obţină în trimestrul al patrulea din 2013 peste 20% din venituri din segmente diferite de producţia de componente pentru PC.

Producătorii tradiţionali de console se confruntă cu competiţia venită din partea dispozitivelor mai ieftine, precum cele ale Ouya Inc. şi schimbări în modul în care producţiile sunt abordate, ceea ce favorizează jocuri ieftine pentru dispozitive mobile, precum iPadurile de la Apple sau Galaxy Tab de la Samsung.

Pentru marii dezvoltatori de jocuri precum Electronic Arts şi Activision Blizzard, economiile care se vor face prin schimbarea chipurilor îi vor ajuta să îşi reducă din dependenţa de jocuri de 60 de dolari, din moment ce competiţia din rândul dezvoltatorilor mai mici vinde jocuri cu 20 de dolari.

Acţiunile companiei AMD au crescut cu 13%, până la 2,59 dolari, cea mai mare creştere din iulie, 2011. Acţiunile avut o creştere cumulată de 7.9% anul acesta, declinul din timpul anului fiind anulat de creşterea de 13%. Acţiunile microsoft au scăzut cu 0.4%, însă au avut o creştere în 2013 de 7%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO