Business Hi-Tech

Proiect ANCOM: Orange, Vodafone, Digi şi Telekom Mobile să transmită de două ori pe an pe e-mail autorităţii o listă cu toate terminalele (smartphone-uri, modemuri etc) conectate la reţea şi primele 8 cifre ale codului IMEI (de identificare a terminalului). „Se consideră că aceste informaţii sunt necesare”

Proiect ANCOM: Orange, Vodafone, Digi şi Telekom Mobile...

Autor: Adrian Seceleanu

27.03.2024, 14:26 224

Operatorii de telefonie mobilă din România vor fi obligaţi să transmită Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de două ori pe an o listă completă cu zecile de milioane de echipamente conectate la reţelele mobile - de la modemuri până la smartphone-uri şi alte tipuri de echipamente - şi să ofere şi primele 8 cifre din codurile unice de identificare ale acestor terminale (codurile IMEI) - prevede un proiect lansat în consultare publică de ANCOM privind îmbunătăţirea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

„Capabilităţile terminalelor inteligente cu funcţionalităţi avansate contribuie în mod radical la o mai bună localizare. În acest sens, proiectul de decizie prevede şi o nouă obligaţie a operatorilor mobili de a transmite de două ori pe an către ANCOM câte o listă cu terminalele conectate la reţea, una din perioada septembrie - martie, iar cealaltă din perioada martie - septembrie, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului, modelul terminalului şi versiunea sistemului de operare a terminalului, precum şi anumite capabilităţi ale acestora. Aceste informaţii vor fi utilizate pentru evaluarea dinamică, prin statistici, a procentajului terminalelor din piaţă, capabile de localizări performante”, a anunţat ANCOM.

„În ceea ce priveşte transmiterea listei cu terminalele din reţea şi a unor capabilităţi ale acestora care pot ajuta la o localizare cât mai bună, se consideră că aceste informaţii sunt necesare pentru a se putea observa dinamica tranziţiei de la terminale cu capabilităţi de localizare limitate la terminale inteligente cu funcţionalităţi avansate de localizare atât la nivelul reţelei cât şi al terminalului, în contextul închiderii reţelelor 3G şi, ulterior, a reţelelor 2G complementar cu dezvoltarea reţelelor 4G şi 5G. Astfel, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile vor avea obligaţia de a transmite de două ori pe an, la adresa de poştă electronică comunicatii.112@ancom.ro, o listă cu terminalele conectate la reţea în decursul a două zile, una din perioada septembriemartie, iar cealaltă din perioada martie-septembrie şi la cel puţin cinci luni distanţă, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului şi denumirea sistemului de operare al terminalului, precum şi fiecare capabilitate a terminalelor, informaţii care pot ajuta la o 3 localizare cât mai exactă, astfel încât echipajele de intervenţie ale serviciilor de urgenţă să ajungă cât mai repede la apelant. În acest scop a fost preluată în proiectul de decizie definiţia Type Allocation Code (TAC1) în conformitate cu documentele GSM Association (GSMA). TAC face parte din codul IMEI (International Mobile Equipment Identity) al terminalelor care identifică fiecare echipament în mod unic în toate reţelele publice de comunicaţii electronice mobile. Având în vedere şi data intrării în vigoare a prezentei reglementări, prima raportare pentru anul în curs se va realiza până la data de 30 septembrie 2024”, explică ANCOM.
„ANCOM are rolul de a stabili condiţiile tehnice şi economice pentru realizarea comunicaţiilor către SNUAU şi condiţiile tehnice pentru transmiterea informaţiilor de localizare şi identificare a apelantului, astfel încât să se asigure disponibilitatea acestora în conformitate cu cerinţele specifice stabilite la nivelul Uniunii Europene, dar ţinând cont şi de particularităţile legate de funcţionarea serviciului de urgenţă 112 la nivel naţional.

În contextul închiderii reţelelor 3G şi, ulterior, a reţelelor 2G, complementar cu dezvoltarea reţelelor 4G şi 5G care folosesc o altfel de tehnologie pentru a transmite date, proiectul propune utilizarea tehnologiei IMS, bazată pe tehnologia IP.

Tehnologia IP va asigura preluarea apelurilor de urgenţă şi a informaţiilor de localizare corespunzătoare, inclusiv prin tehnologia 4G şi, de asemenea, poate asigura accesul utilizatorilor finali cu dizabilităţi la serviciile de urgenţă în condiţii echivalente cu cele de care beneficiază ceilalţi utilizatori finali, prin realizarea unei infrastructuri adecvate pentru facilitarea acestor comunicaţii de urgenţă multimedia.
Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi folosită o perioadă ca soluţie de rezervă, până la migrarea totală a apelurilor la noile tehnologii.
Proiectul de decizie vine în continuarea demersurilor iniţiate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, care impune implementarea unui cumul de soluţii tehnice în premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene în vederea îmbunătăţirii localizării apelurilor la numărul de urgenţă 112”, conform autorităţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO