Business Hi-Tech

Surpriză: UPC revine, indirect, pe piaţa de telecom din România. Americanii de la Liberty Global au cumpărat un pachet de 5% din acţiunile grupului Vodafone

Surpriză: UPC revine, indirect, pe piaţa de telecom din...

Autor: Adrian Seceleanu

13.02.2023, 22:58 7833

Grupul american Liberty Global, care a acţionat pe piaţa locală sub brandul UPC, va reveni în industria de telecom din România, de această dată însă nu direct ca beligerant în războiul pentru clienţi şi venituri, ci din postura de acţionar minoritar în, surpriză, grupul britanic Vodafone, cel căruia i-a vândut cu 5 ani în urmă operaţiunile de pe mai multe pieţe europene.

Mai exact Liberty Global a achiziţionat o participaţie de 4,92% în cadrul grupului britanic Vodafone, subliniind însă că nu ia în considerare preluarea operatorului de telecomunicaţii din Marea Britanie, scrie presa internaţională.

Imediat după anunţ, acţiunile Vodafone crescuseră cu 4,2% pe Nasdaq.

"Credem, la fel ca mulţi alţii, că preţul actual al acţiunilor Vodafone nu reflectă valoarea pe termen lung a operaţiunilor lor sau a oportunităţilor pe care le au în faţă", a declarat CEO-ul Liberty Global, Mike Fries.

Mutarea poate fi considerată într-o oarecare măsură o surpriză în condiţiile în care în 2018 grupul Vodafone anunţa un acord cu Liberty Global pentru a achiziţiona activele europene ale Liberty Global plc, inclusiv operaţiunile din România. Tranzacţia a fost evaluată la aproximativ 18,4 miliarde de euro şi a fost finalizată în iulie 2019, după ce a primit aprobările necesare de la autorităţile de reglementare ale UE şi ale ţărilor implicate.

Prin această tranzacţie, Vodafone şi-a consolidat prezenţa în România, devenind unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicaţii fixe şi mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO