Business Hi-Tech

Tudor Ciuleanu, fondator, RebelDot: Pe zona de AI, anul trecut am primit multe cereri şi întrebări, dar puţine s-au transformat în proiecte. Anul acesta, am primit multiple cereri care s-au transformat repede în proiecte

Tudor Ciuleanu, fondator, RebelDot & Rebel Ventures: Pentru anul în curs, cred că vor fi segmente care vor creşte precum serviciile AI şi altele care vor scădea, cum ar fi închirierea de talent.

Tudor Ciuleanu, fondator, RebelDot & Rebel Ventures: Pentru anul în curs, cred că vor fi segmente care vor creşte precum serviciile AI şi altele care vor scădea, cum ar fi închirierea de talent.

Autor: Alexandra Cepăreanu

07.05.2024, 12:30 139

♦ Tehnologiile AI sunt în atenţia tuturor, nu doar că se integrează la nivel de soluţii oferite clienţilor, ci şi la modelul de livrare efectiv ♦ Concret: folosim AI să construim AI.

Inteligenţa artificială (AI) a ajuns pe „buzele“ şi pe agendele tutu­ror, iar în zona de business AI-ul a ajuns în stadiul în care este folosit pen­tru a dezvolta AI, a explicat Tudor Ciuleanu, fondator al RebelDot, companie de dezvoltare de software din Cluj.

„În momentul de faţă, tehnolo­giile AI sunt în atenţia tuturor, nu doar că se integrează la nivel de solu­ţii oferite clienţilor, ci şi la modelul de livrare efectiv. Concret: folosim AI să construim AI. E interesant cum asis­tenţii digitali precum Copilot sau modelele de limbaj în general au efi­cientizat modul în care livrăm teh­nologie. În acelaşi timp, aşteptările clienţilor privind aceste soluţii cresc, clienţii devin tot mai educaţi, se expun soluţiilor, iar cererile din partea lor devin tot mai specifice“, a spus pentru ZF Tudor Ciuleanu.

El a adăugat că se aşteaptă ca in­dustria să se maturizeze, tehnologiile să se stabilizeze, iar astfel companiile care au trecut prin schimbările din domeniu - tehnologii noi introduse lunar pe piaţă - să iasă cu o expertiză valoroasă din valurile curente.

„Printre provocări avem securita­te, compliance, trasabilitatea datelor. Majoritatea soluţiilor sunt „black bo­xes“, fără capacitatea de a trasa un re­zultat către un input sau către contex­tul folosit la antrenare. E ca şi cum ai avea un algoritm criptografic avansat, dar care în loc să cripteze input-ul, îl transformă într-un output ce rezolvă o problemă de produs. Deza­vantajul este că pierzi din control, iar impactul în industriile puternic reglementate e semnificativ. De asemenea, companii­le sunt sub presiune să adopte teh­no­logii noi, iar problema securităţii îm­pre­ună cu problema adopţiei rapide nu fac o combinaţie perfectă. Mai mulţi clienţi au menţionat faptul că au avut, la un moment dat, o interzicere internă de a utiliza sau a implementa Generative AI, de exemplu.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro