Business Internaţional

A murit Gordon Moore, cofondatorul Intel şi "guru" din Silicon Valley

A murit Gordon Moore, cofondatorul Intel şi "guru" din...

Autor: Departamentul Cultură Life

25.03.2023, 07:47 46

Co-fondatorul Intel, Gordon Moore, creatorul teoriei privind evoluţia tehnologică a cipurilor de calculator, a murit la vârsta de 94 de ani.

Intel şi fundaţia filantropică a familiei Moore au precizat că acesta a murit înconjurat de familie, în locuinţa sa din Hawaii, potrivit Reuters.

Moore a fost inginerul care a introdus procesoarele "Intel Inside" în peste 80% din computerele personale din lume.

Într-un articol pe care l-a scris în 1965, Moore a observat că, datorită îmbunătăţirilor tehnologice, numărul de tranzistori de pe microcipuri s-a dublat aproximativ în fiecare an de când au fost inventate circuitele integrate, cu câţiva ani înainte.

Predicţia sa că această tendinţă va continua a devenit cunoscută sub numele de "Legea lui Moore" şi, modificată ulterior la fiecare doi ani, a contribuit la stimularea Intel şi a producătorilor rivali de cipuri să îşi orienteze agresiv resursele de cercetare şi dezvoltare pentru a se asigura că această regulă empirică se adevereşte.

"Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic - sau cel puţin terminale conectate la un computer central -, comenzile automate pentru automobile şi echipamentele de comunicaţii portabile personale", scria Moore în lucrarea sa, cu două decenii înainte de revoluţia PC-urilor şi cu peste 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul.

După articolul lui Moore, cipurile au devenit mai eficiente şi mai puţin costisitoare într-un ritm exponenţial, contribuind la impulsionarea unei mari părţi a progresului tehnologic mondial timp de jumătate de secol şi permiţând apariţia nu doar a computerelor personale, ci şi a internetului şi a giganţilor din Silicon Valley, precum Apple, Facebook şi Google.

"Cu siguranţă este plăcut să fii la locul potrivit la momentul potrivit", a declarat Moore într-un interviu în jurul anului 2005. "Am fost foarte norocos să intru în industria semiconductoarelor la începuturile ei. Şi am avut oportunitatea de a creşte de la momentul în care nu puteam face nici măcar un singur tranzistor de siliciu la momentul în care am pus 1,7 miliarde de tranzistori pe un singur cip! A fost o călătorie fenomenală."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO