Business Internaţional

Bugetul apărării SUA pentru 2019: Actul descrie „competiţia strategică” cu China drept o prioritate de top, în timp ce Beijingul se declară „profund dezamăgit”

Bugetul apărării SUA pentru 2019: Actul descrie...

Autor: Teodora Marinescu

14.08.2018, 11:45 161

Ministerul chinez de Externe a afirmat marţi că este profund dezamăgit de "conţinutul negativ" la adresa Chinei din actul promulgat de preşedintele american Donald Trump privind bugetul apărării SUA pentru 2019, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Afirmaţiile Ministerului de Externe din China au fost făcute pe fondul tensionării relaţiilor între cele două state în urma izbucnirii unei dispute comerciale între Washington şi Beijing.

Legea promulgată luni descrie "competiţia strategică pe termen lung" cu China drept o prioritate de top pentru Statele Unite, care vor să ajute la îmbunătăţirea capabilităţilor de apărare ale Taiwanului. De asemenea, aceasta autorizează cheltuielile militare şi atenuarea controalelor privind contractele guvernului SUA cu firmele chineze ZTE Corp şi Huawei Technologies Co Ltd .

Actul oferă un rol mai mare Comisiei pentru investiţii străine din SUA (CFIUS), care analizează propunerile de investiţii pentru a determina dacă acestea reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Statul chinez insistă asupra recunoaşterii aşa numitului "consens din 1992" la care au ajuns China comunistă şi Taiwanul, condus pe atunci de către naţionalişti, sub care ambele ţări au fost de acord asupra faptului că există "o singură China", fiecare dintre ţări având propria sa interpretare asupra acestei semnificaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO