Business Internaţional

Conflictul sino-japonez: Sediile Toyota şi Panasonic, atacate în China. SUA se tem de un război

Conflictul sino-japonez: Sediile Toyota şi Panasonic, atacate în China. SUA se tem de un război

Autor: Iulian Anghel

16.09.2012, 17:56 3467

Pentru a doua zi consecutiv, mii de manifestanţi chinezi au defilat astăzi în mai multe oraşe pe fondul tensiunii crescând între China şi Japonia în legătură cu suveranitatea insulelor Diaoyu-Sankaku din Marea Chinei. Sediile companiilor japoneze Toyota şi Panasonic au fost atacate de manifestanţi, în vreme ce Japonia a cerut Chinei să-i protejeze cetăţenii.

Conflictele actuale din Asia, mai ales cel dintre China şi mai multe ţări din regiune ar putea declanşa un război, dacă guvernele în cauză continuă provocările, a declarat astăzi ministrul american al apărării, Leoan Paneta, citate de Les Echos.

"Sunt preocupat atunci când văd ţări angajate în provocări diverse şi când aceste provocări pot conduce la violenţe şi, în final, la conflict", a declarat Paneta la sosirea într-o vizită la Tokyo, răspunzând unei întrebări legate de conflictul actual dintre Japonia şi China legat de micul arhipelag din Marea Chinei. "Şi acest conflict s-ar putea extinde", a avertizat el.

Paneta va face o vizită şi în China pe fondul tensiunilor fără precedent în ultimii ani dintre cele două ţări.

Obiectul litigiului este un arhipelag compus din câteva insule, în Marea Chinei, numit de japonezi Senkaku, iar de chinezi Diaoyu. Arhipelagul, care ascunde în subsolul marin importante rezerve de petrol şi gaze, este revendicat, în aceeaşi, măsură de Taiwan. Săptămâna trecută, Japonia a decis să cumpere aceste insule (ele se află în apele teritoriale japoneze) de la proprietarii lor privaţi, deci să le naţionalizeze, ceea ce a provocat reacţia dură a Beijingului care a trimis mai multe nave de război în jurul arhipelegului pentru a marca apartenenţa acestuia la China.

Litigiul a declanşat în acest week-end în China - scrie Les Echos care citează AFP - manifestaţii antijaponeze în mai multe oraşe. Primul ministru japonez, Toshihiro Noda, a avertizat într-o declaraţie la canalul de televiziune Fuji TV că Beijingul trebuie să fie total mobilizat pentru a împiedica acţiuni împotriva resortisanţilor japonezi şi a companiilor japoneze din China. La Beijing, manifestanţii au atacat ambasada Japoniei cu ouă şi pietre, iar în oraşul Qingdao (est) au intrat în mai multe uzine conduse de japonezi.

Astăzi, poliţia chineză a intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa miile de protestatari la Shenzhen (aproape de Hong Kong). La Shanghai, 1.500 de manifestanţi purtând drapelul Chinei s-au îndreptat spre consulatul Japoniei, dar au fost opriţi de poliţie.

Potrivit cotidianului economic japonez Nikkei, manifestanţii au atacat două uzine ale grupului Panasonic, la Qingdao şi Suzhou, iar mai multe puncte de vânzare ale Toyota au fost incendiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO