Business Internaţional

Din cauza crizei de pe burse biserica greacă riscă să ajungă în pragul falimentului

Arhiepiscopul ortodox al Atenei Ieronim al II-lea şi premierul grec Alexis Tsipras

Arhiepiscopul ortodox al Atenei Ieronim al II-lea şi premierul grec Alexis Tsipras

Autor: CătăIina Apostoiu

11.02.2016, 00:04 14364

Biserica Greciei ar putea ajunge în scurt timp în pragul falimentului deoarece veniturile acesteia au scăzut dramatic şi a pierdut sume uriaşe de bani prin investiţii neinspirate în acţiuni şi active, relatează Kathimerini.

Multe mănăstiri din Grecia se vor regăsi în curând în incapacitate de a-şi plăti angajaţii, în timp ce unele nu-şi pot plăti nici măcar impozitul pe proprietate.

Mai multe mănăstiri din Attica, cum ar fi Petraki şi Penteli, se confruntă cu grave probleme economice şi şi-au suspendat plăţile. Acestea nu-şi pot plăti angajaţii şi îşi vând din proprietăţi pentru a-şi rezolva problemele.

Potrivit declaraţiilor directorului pe servicii financiare al Bisericii, Salonon Antonios, „veniturile Bisericii au scăzut în prezent cu 75% faţă de nivelul din 2008. La acea vreme, bugetul anual se ridica la 23 mil. euro, în timp ce acum acesta se situează la aproximativ 6 mi­lioane de euro“.

Potrivit Kathimerini, nu există niciun fel de cooperare între statul grec şi Biserică în ceea ce priveşte exploa­tarea proprietăţilor, statul ridicând obstacole în calea investiţiilor, ceea ce generează probleme suplimen­tare pentru Biserică legate de activele proprii. În aprilie anul trecut, premierul grec Alexis Tsipras anunţa iniţierea unui dialog cu Biserica Ortodoxă Greacă pentru folosirea activelor ecleziastice în scopul stabilizării economiei ţării.

La acea vreme, Tsipras mulţumea „din toată inima“ Bisericii Ortodoxe, care are 130.000 de hectare de teren şi active de cel puţin un miliard de euro, potrivit fostului ministru al finanţelor Stefanos Manos.

În aceeaşi lună, Mitropolitul Antim al Salonicului declara că va vota în favoarea măsurilor propuse de creditorii internaţionali, o poziţie asumată şi de şeful Bisericii Ortodoxe, Arhiepiscopul Ieronim. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO