Business Internaţional

Frauke Petry, noul star al politicii, începe să câştige teren într-o Germanie dezbinată. La fel ca şi Angela Merkel, noul lider - mult mai tânăr (40 de ani), dar cu un slogan politic ucigător: „Păziţi graniţele“ - vine din Europa de Est

Frauke Petry, noul lider al unui partid tânăr, Alternativa pentru Germania (AfD)

Frauke Petry, noul lider al unui partid tânăr, Alternativa pentru Germania (AfD)

Autor: Bogdan Cojocaru

14.03.2016, 00:06 78148
Din frustrările create de criza imigranţilor îşi trage energie un nou li­der politic german, o figură tânără şi zâm­bitoare care vorbeşte deschis despre împuşcarea noilor veniţi şi aduce o alternativă periculoasă pentru curentele politice tradiţionale: populismul şi ideile de dreapta.

Angela Merkel conduce Germania de un deceniu, cu pragmatism, adesea ghidându-se prudent în funcţie de ce spune poporul, iar realizările econo­mice, cel puţin pe hârtie, nu-i pot fi puse la îndoială: creştere economică, şomaj la nivel minim, rezerve record, datorii noi aproape zero.

Merkel este şi liderul politic de necontestat al zonei euro şi cel mai puternic politician din Europa.

Însă puţini politicieni europeni au rezistat atât de mult la putere, chiar şi în vremuri liniştite, iar acum în Germania numai linişte nu este. Criza refugiaţilor este pe cale să creeze o furtună politică, iar din aceste turbulenţe îşi trage energie Frauke Petry, noul lider al unui partid tânăr, Alternativa pentru Germania (AfD).

Duminică s-au auzit primele tunete: voturile locale din trei landuri, unul din est şi celelalte din vest, alegeri ce reprezintă punctul culminat al unui interval de şapte luni care a început euforic, cu Merkel deschizând larg por­ţile imigranţilor din regiuni devastate de războaie. Euforia s-a transformat în frustrare şi isterie pe măsură ce numărul imigranţilor veniţi în Germania a crescut la câteva sute de mii. Marşurile antirefugiaţi şi atacurile asupra cen-trelor de cazare pentru imigranţi au devenit ceva obişnuit. Presa germană a descris alegerile de ieri ca un refe­rendum despre criza refugiaţilor.

fD a atras multă atenţie din partea presei datorită atitudinii dure faţă de imigranţi adoptate, o schimbare predic­tibilă faţă de obiectivele antieuro ori­ginale, scrie MarketWatch. Schim­barea a venit sub ghidajul lui Frauke Petry, a cărei imagine Der Spiegel a pus-o pe coperta sa cu titlul „Predicatorii urii“.

Într-un comentariu care a amintit de discursurile xenofobe ale lui Donald Trump, candidat la preşedinţia SUA, Petry a declarat în acest an pentru un ziar german că s-ar putea să fie necesar ca trupele de grăniceri „să folosească arme de foc“ pentru a-i împiedica pe imigranţi să treacă ilegal graniţele.

La fel ca Merkel, Petry a crescut în Germania de Est, dar la cei 40 de ani ai săi reprezintă o generaţie mai tânără. Merkel are 61 de ani. La fel ca Merkel, Petry a studiat chimia. Obiectivul ei este să-şi aducă partidul în Bundestag anul viitor şi în guvern în 2021.

Până vara trecută, AfD se concentra mai ales pe luptele interne, dar de atunci s-a orientat către dreapta, iar în sondaje se bucură de succes, chiar dacă nu are concepte politice realiste, notează Deutsche Welle. Este, doar, un partid antisistem, care se hrăneşte cu frustră­rile create de partidele tradiţionale.

Deja reprezentat până ieri în cinci din cele 16 parlamente regionale din Germania, AfD a intrat în alegerile de duminică cu sloganuri precum „Păziţi graniţele. Puneţi capăt haosului adus de cei care cer azil!“.

Partidele tradiţionale, şi Merkel, va trebui să ţină cont de dorinţele celor care votează AfD. Anul viitor vor avea loc alegeri generale.

„AfD este un partid antisistem al cărui succes are la bază resentimentele cu rădăcini adânci faţă de întregul establishment politic pe care le poţi găsi la o parte deja semnificativă a populaţiei. Acestea nu vor dispărea doar pentru că numărul refugiaţilor scade. Problema refugiaţilor va persista mult timp. Integrarea va dura ani de zile şi va costa miliarde“, explică Robert Rossmann de la Süddeutsche Zeitung.

The Guardian redă frustrările unui taximetrist care a spus că votează pentru AfD: „Problema este că nu simt că sunt discutate problemele importante pentru omul de rând care munceşte. Aceia care se chinuie cu un salariu de 1.200 de euro pe lună, care niciodată nu creşte, în timp ce costurile urcă - ce are de-a face cu noi criza refugiaţilor sau starea Europei?“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO