Business Internaţional

Grecia mai are bani doar până în iunie. Apoi, incapacitatea de plată!

Grecia mai are bani doar până în iunie. Apoi, incapacitatea de plată!

Karolos Papoulias, preşedintele Greciei

Autor: Iulian Anghel

15.05.2012, 00:04 1125

Pe frontul politic grecesc ziua de ieri nu a adus nicio veste bună. Compromisul posibil care era aşteptat duminică nu s-a produs, iar până aseară, la închiderea ediţiei, discuţiile care au continuat nu arătau vreun rezultat. Preşedintele Karolos Papoulias a avut întâlniri cu toate cele patru partide importante, le-a dat fiecăruia pe rând mandatul să formeze guvernul, dar totul rămâne înţepenit.

Propunerea formării unui guvern de uniune naţională pentru şase luni, care să asigure ţării un respiro, nu prinde contur. Pot fi organizate alegeri anticipate, dar nu se poate aştepta de la acestea clarificări şi, oricum, Grecia pierde un timp preţios.

Fotis Kouvelis, liderul partidului Stânga Democratică (proeuropean) Dimar, a cărui poziţie este considerată crucială pentru a permite ţării să evite noi alegeri legislative, a declarat ieri dimineaţă că nu va fi posibilă fomarea unui Guvern de uniune naţională pentru că partidului stângii radicale antiausteritate Syriza nu vrea să facă parte din acesta.

Premierul Lucas Papademos, încă şef al Guvernului, i-a transmis duminică o scrisoare preşedintelui în care arată că ţara ar putea intra în incapacitate de plăţi la începutul lunii iunie. Rezervele ţării sunt reduse şi se pot epuiza rapid. Presa din Grecia, citată de cea vest-europeană, tratează această scrisoare ca pe un SOS. Deja Greciei i s-a reţinut un miliard de euro din tranşa de 5,2 mld. pe care a primit-o săptămâna trecută.

A primit doar 4 mld. euro. În acelaşi timp, transmite The Guardian, veniturile din taxele interne se prăbuşesc - au ajuns la 25 mil, euro pe zi de la 40 mil. euro. Încă şase săptămâni de instabilitate până la alegerile anticipate care se vor desfăşura pe 17 iunie - dacă nu va exista o înţelegere - vor agrava situaţia considerabil, potrivit Papademos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO