Business Internaţional

Guvernul Cataloniei anunţă că răspunsul către Madrid nu se va schimba

Guvernul Cataloniei anunţă că răspunsul către Madrid...

Autor: Andrei Ionascu

17.10.2017, 19:01 218

"Joi, nu vom oferi ceva diferit faţă de ce am transmis luni. Nu sunt surprins de decizia Curţii. S-au mişcat rapid, nu? Ne confruntăm cu o putere executivă a statului care foloseşte ramura judiciară pentru a bloca legislativul. Organizarea unui referendum nu este o infracţiune, pentru că a fost decisă de către Congres. Dar nu vom rămâne în contemplare pentru a urmări cum sunt ocupate instituţiile catalane. Pentru guvern, obiectivul referendumului din 1 octombrie este irevocabil, iar renunţarea nu face parte din scenariile noastre", a spus Turull.

Legea adoptată în luna septembrie de către Parlamentul regional al Cataloniei privind organizarea unui referendum de independenţă nu respectă Constituţia Spaniei, a anunţat marţi Curtea Constituţională.

Decizia judecătorilor a fost unanimă, întrucât "legea depăşeşte puterile statului în materie de consultări sau referendum şi încalcă, printre alte principii constituţionale, supremaţia Constituţiei, suveranitatea naţională şi unitatea indisolubilă a Spaniei".

Constituţia spaniolă prevede că ţara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la intenţiile de independenţă.

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunţat că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO