Business Internaţional

Lovitură de teatru la Moscova: Preşedintele Putin vrea să facă jocurile pentru Europa şi s-a întâlnit la Kremlin cu Marine Le Pen, ”spaima” Uniunii Europene, care vrea să ajungă preşedinte în Franţa

Lovitură de teatru la Moscova: Preşedintele Putin vrea...

Autor: Ştefan Stan

24.03.2017, 14:57 4271

Preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut o întâlnire fără precedent la Kremlin cu Marine Le Pen, cea mai controversată candidată la preşedinţia Franţei, la numai câteva ore după ce liderul Frontului Naţional a îndemnat la o luptă comună împotriva terorismului şi la încetarea interdicţiilor impuse de UE pentru Rusia, scrie Bloomberg.

”Nu încercăm în vreun fel să influenţăm evenimentele, dar ne rezervăm dreptul de a ne întâlni cu reprezentaţii forţelor politice, cum fac partenerii nostri din UE sau Rusia”, a spus Putin într-un interviu înaintea întâlnirii, care nu a fost anunţată în avans.

Vizita liderului partidului de extremă dreaptă vine la o zi după ce ministrul de externe rus Sergei Lavrov i-a lăudat pe Le Pen şi pe Donald Trump ca ”realişti” şi nu ca reprezentanţi ai unor politici populiste. Le Pen, unul dintre favoriţii la preşedinţia Franţei, este cel mai vocal admirator al lui Putin. Ea a susţinut în mod deschis anexarea Crimeei în 2014, care, alături de acţiunile sub acoperire ale armatei ruse, au dus la impunerea de sancţiuni din partea Uniunii Europene.

”Această întâlnire este în special importantă acum, când o ameninţare teroristă este în aer”, a spus Le Pen. Vizita ei în Rusia a fost o ocazie ”excelentă” de a-l întâlni pe Putin pentru prima oară.

"Resping diplomaţia ameninţărilor, diplomaţia sancţiunilor, diplomaţia şantajului, pe care Uniunea Europeană o practică tot mai des, nu doar împotriva Rusiei, ci şi împotriva propriilor membri", a declarat Le Pen.  

"În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, am fost unul dintre puţinii politicieni din Franţa care a facut eforturi pentru a-şi face auzit poziţia referitoare la Ucraina, identică cu cea a Rusiei", a afirmat liderul Frontul Naţional, care a precizat că şi-a menţinut această opinie încă de la începutul conflictului.  

"În declaraţiile mele, în mod invariabil, am indicat rolul UE în apariţia şi intensificarea acestui conflict", a adăugat Le Pen.  Politiciana franceză a acuzat Statele Unite că "încerca să provoace un război real în Europa prin înarmarea Ucrainei" şi de mai mult timp a depus eforturi pentru a-şi "consolida controlul asupra Europei de Est".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO