Business Internaţional

Mai mulţi bani pentru apărare: Britanicii cer ca ţinta NATO pentru cheltuieli să crească din cauza tensiunilor geopolitice

Mai mulţi bani pentru apărare: Britanicii cer ca ţinta...

Autor: Petru Mazilu

24.04.2024, 10:27 35

Ţinta NATO pentru cheltuielile pentru apărare ar trebui să crească din cauza „lumii mai periculoase”. Solicitarea a fost făcută de Grant Shapps, secretarul Apărării din Marea Britanie. Oficial, cererea va fi dezbătută la summitul NATO de la Washington.

Secretarul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps a spus că doreşte ca noua ţintă a NATO pentru cheltuielile pentru apărare să fie de 2,5% din produsul intern brut al fiecărei ţări. În prezent, ţinta este de 2%.

„Acum credem că ar trebui să fie de 2,5%. Credem că într-o lume mai periculoasă are sens", a spus Shapps la Sky News.

Britanicii vor propune subiectul la următorul summit NATO.

„Voi argumenta acest lucru, şi ştiu că prim-ministrul simte foarte mult acest lucru, atunci când vom merge la summitul NATO pentru a 75-a aniversare, care va fi la Washington DC. Vom spune că am avut 2% în urmă cu 10 ani. Atunci nu era o creştere semnificativă a Chinei, Coreea de Nord este acum înarmată cu arme nucleare, Iranul atacă şi îşi foloseşte proxy-urile pentru a ataca şi lumea este mult mai puţin stabilă, având în vedere invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina”, a precizat Grant Shapps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO