Business Internaţional

Perioadă aglomerată pentru oficialii unguri, care promovează interesele economice ale ţării lor în trei direcţii: Orientul Îndepărtat, vestul Europei şi Africa

Perioadă aglomerată pentru oficialii unguri, care...

Autor: Catalina Apostoiu

16.04.2024, 00:05 87

Ungaria poartă discuţii pentru a atrage mai multe investiţii chineze ma­jore pe plan local, a anunţat recent ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto, scrie Budapest Business Journal.

Szijjarto a declarat că un număr de negocieri sunt în curs, acestea putând avea drept rezultat investiţii din partea mai multor companii chineze.

Oficialul ungar a adăugat că Un­garia este în continuare în „competi­ţie strânsă“ cu alte ţări pentru inves­tiţiile respective. Szijjarto a subliniat că vizitele la nivel înalt dintre Unga­ria şi China sunt justificate având în vedere amplul parteneriat strategic al celor două ţări.

În timpul vizitei sale europene, preşedintele chinez Xi Jinping va veni şi în Ungaria la începutul lunii mai, după Franţa şi Serbia, notează Hungary Today.

Marton Nagy, ministrul ungar al economiei, şi o delegaţie din cadrul ministerului său au mers în Germa­nia în această lună pentru a purta discuţii cu ministrul german al economiei Robert Habeck, potrivit Daily News Hungary. 

Obiectivul delegaţiei este de a întări şi mai mult relaţiile economice maghiaro-germane şi de a creşte pro­porţia furnizorilor interni maghiari care lucrează cu firme germane.

Ministerul a remarcat în cadrul unui comunicat că este în interesul Ungariei să crească în continuare per­formanţa economică şi competi­tivi­tatea Germaniei în condiţiile în care aceasta este cea mai importantă piaţă externă a Ungariei.

Unul dintre subiectele centrale de discuţie a avut legătură cu viitorul industriei auto, în special în ceea ce priveşte marile fabrici auto germane prezente în Ungaria şi producţia de maşini electrice. Tot în această lună, premierul ungar Viktor Orban a purtat discuţii cu Aziz Akhannounch, omologul său marocan. Orban s-a întâlnit şi cu Nizar Baraka, ministrul marocan al echipa­mentelor şi apei.

Conform moroccoworldnews.com, Akhannounch şi Orban au discutat despre importanţa strategică a extin­derii colaborării economice dintre cele două ţări. Marocul este cel mai im­portant partener comercial al Un­ga­riei din Africa, comerţul bilateral atingând aproximativ 4,1 miliarde de dirhami (382 milioane de euro) în 2022, reprezentând o creştere de 25% comparativ cu anul anterior.

Marocul este al 21-lea cel mai mare partener comercial al UE, reprezentând 1% din comerţul total cu bunuri al UE în 2022.

UE este cel mai mare partener comercial al Marocului, reprezentând 49% din comerţul său cu bunuri în 2022. Comerţul total cu bunuri dintre UE şi Maroc a ajuns la 53,3 miliarde de euro în 2022.

În Africa, dar de această dată în Ghana, Ungaria a inaugurat în vara anului trecut două unităţi de tratare a apei reziduale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO