Business Internaţional

Povestea omului de afaceri care a pierdut 470 de milioane de dolari peste noapte. Cu câţi bani a rămas?

Povestea omului de afaceri care a pierdut 470 de milioane...

Autor: Alex Ciutacu

15.07.2017, 11:05 8256

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, se situează pe locul 2 în indicele miliardarilor calculat de Bloomberg, cu o avere de peste 85 de miliarde de dolari. Acesta a pierdut, de pe o zi pe alta, 470 de milioane de dolari.

Jeff Bezos, renumitul antreprenor în tehnologie şi retail, a câştigat 20.3 miliarde de dolari în plus faţă de anul trecut.

Născut în 1964, a studiat Electronică şi Computere la Princeton, de unde a absolvit în 1986 cu „summa cum laude”. In 1988 a început să lucreze la Bankers Trust din New York, întâi în cadrul compartimentului tehnic, pentru a ajunge în 1990 cel mai tânăr vicepreşedinte din companie.

Următorii patru ani i-a petrecut la un fond speculativ, D.E.Shaw. Aici a observat potenţialul de business al web-ului. In 1994, el a părăsit locul de muncă din New York, s-a mutat în Seattle, oraş al informaticienilor, unde împreună cu  doi programatori s-a apucat de lucru la ceea ce avea să devină site-ul de comerţ electronic Amazon.com.

Capitalul de pornire, 300.000 de dolari, au fost bani imprumutaţi de părinţii lui Jeff, pe care fiul i-a avertizat de la început că există o probabilitate de 70% ca investiţia să fie nerentabilă. Ulterior, când magazinul virtual a fost lansat, primul milion de dolari a fost plasat în firmă de un grup de 15 investitori,format din rude şi apropiaţi ai lui Bezos.

Amazon, cel mai mare retailer on­line din lume, este la un pas de a semna închirierea a 10.000 mp de biro­uri în proiectul Globalworth Campus din Bucureşti cu posibilitatea de a se extinde la 12.000 mp, potrivit unor date din piaţă. În cadrul birourilor vor lucra cel puţin 1.000 – 1.200 de angajaţi ai companiei americane.

Noul sediu Amazon din România găzduieşte patru departamente: Technology Development, Compliance Operations, Retail Services şi Digital Imaging, toate fiind implicate în dezvoltarea soluţiilor tehnologice şi consolidarea operaţiunilor de pe site-ul Amazon. Compania angajează de regulă ingineri şi dezvoltatori software, cercetători, analişti de business, specialişti în comerţ sau manageri de conformitate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO