Business Internaţional

Productivitatea din Marea Britanie este la cel mai scăzut nivel de la revoluţia industrială încoace

Productivitatea din Marea Britanie este la cel mai...

Autor: Răzvan Botea

25.04.2018, 17:40 288

Britanicii abia începeau să folosească motorul cu aburi, canale şi fabrici ultima dată când Regatul unit a experimentat o productivitate atât de slabă, asta întâmplându-se în secolul 18, relatează Bloomberg.

Productivitatea totală din 2007 încoace este cea mai slabă din ultimii 200 de ani, undeva în perioada revoluţiei industriale, anunţă Banca Centrală a Angliei (BOE).

Crşterea medie a produtivităţii a fost negativă pentru prima oară după aproape un secol, potrivit cercetătorului de la BOE, John Lewis: „Oricare ar fi fost cauza, creşterea productvităţii din ultimii 10 ani a fost semnificativ diminuată, după toate standardele istorice”.

Productivitatea per angajat nu a reuşit să revină la nivelul anterior apariţiei crizei financiare, afectând creşterea economică. O posibilă explicaţie include faptul că Marea Britanie se bazează pe servicii, cărora le lipseşte producţia pentru o creştere eficientă, dar şi existenţa firmelor „zombie” care au fost ţinute în viaţă printr-o politică monetară haotică.

Productivitatea slabă explică şi stagnarea salariilor, în ciuda nivelului cel mai scăzut al şomajului din ultimii 40 de ani. Guvernatorul BOE, Mark Carney, a spus în 2016 că creşterile salariale din ultimii 10 ani au fost cele mai încete din 1850 încoace.

În timp ce productivitatea a crescut uşor în a doua jumătate a lui 2017, oficialii de la BOE şi de la Trezorerie au îndemnat la precauţie. Unii economişti sunt de părere că Brexit ar putea înrăutăţi problema, din moment ce comerţul cu Uniunea Europeană va fi redus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO