Business Internaţional

Reuters: România protejează ultimele păduri virgine ale Europei, adăpost pentru lupi şi urşi bruni

Reuters: România protejează ultimele păduri virgine...

Autor: Mediafax

16.09.2016, 11:27 408

Pentru a accelera procesul, Uniunea Europeană a invitat mai multe ONG-uri de mediu să se alăture administratorilor oficiali în procesul de cartografiere a pădurilor care se află în pericol şi adăugarea acestora într-o nouă bază de date, stabilită pentru a asigura protejarea pădurilor virgine prin lege. Baza de data va fi publicată în mediul online în 6 luni.

Unele păduri de fag sunt candidate pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO, ceea ce ar putea spori turismul în România, devenind destinaţia ideală pentru drumeţii cărora le plac aventurile în natură sau pentru entuziaştii faunei sălbatice.

Recent, într-o după-amiază umedă în munţii Făgăraş, voluntarii Greenpeace s-au îmbarcat într-o drumeţie prin pădurile româneşti. Au împărţit gustări în timp ce au discutat despre ziua petrecută trasând pe hartă copacii dintr-o arie virgină, ce se întinde pe 140 de hectare.

"Pădurile virgine s-au păstrat în fundul văii, în zonele mai stâncoase, în apropierea terenurilor alpine", a spus Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanii al Greenpeace, Campania de Păduri, în Europa centrală şi de est. "Sunt păduri la care accesul este limitat, poate de asta au şi fost salvate".

Valentin a estimat că zona s-a înjumătăţit în ultimul deceniu, un inventar parţial indicând că România ar putea avea 250.000 hectare de păduri virgine.

"Multe dintre ele au fost distruse în ultimii 10 ani...parţial, ca urmare atât a exploatării forestiere ilegale, cât şi a exploatării legale executată prost", a mai spus Sălăgeanu.

Corupţia este, de asemenea, un factor.

În răspuns, Ministerul Mediului a revizuit gestionarea pădurilor, a împuternicit rolul gardienilor şi a impus amenzi usturătoare pentru cei care taie, transportă sau fac comerţ ilegal cu buşteni.

De asemenea, a fost lansată o aplicaţie pentru mobil, numită "Inspectorul Pădurii", care permite cetăţenilor să urmărească transporturile ilegale de lemn şi să le reclame. Pentru prima oară, au fost alocate fonduri pentru a ajuta micii proprietari privaţi să îşi protejeze pădurile, o acţiune legală pe care nu mulţi şi-o puteau permite.

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a subliniat rolul sistemului electronic de urmărire, care monitorizează buştenii în fiecare etapă.

"Acest lucru este foarte important, pentru că eu cred că, în viitor, numai prin intermediul acestei monitorizări electronice vom putea de fapt reduce exploatarea forestieră ilegală", a declarat aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO