Business Internaţional

Statele Unite vs. Germania: strategia americană arată mai bine pe frontul economic

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

09.04.2013, 00:04 1329

Datoria uriaşă, aura apocaliptică cu care uneori politicienii îşi înconjoară con flictele legate de reducerea cheltuielilor, perspectiva inflaţiei accelerate evocată ca urmare a strategiei Fed de a alimenta economia prin achiziţii de active şi îmbătrânirea populaţiei sunt câteva din premisele ideii că SUA, cea mai mare economie a lumii, se îndreaptă spre o criză a datoriilor de genul celei greceşti. 

Dar o analiză mai atentă demonstrează că economia americană este la fel de solidă precum cea germană, cea mai mare din Europa, şi poate într-o formă chiar mai bună, scrie Financial Times.

Conflictele politicienilor americani cu privire la reducerea cheltuielilor au adus în colimatorul analiştilor datoria aparent uriaşă a ţării. Datoria brută se situează la 16.800 miliarde de dolari, echivalentul a 111% din PIB. Un mit larg răspândit este că principalul creditor al SUA este China, însă cifrele arată că tocmai guvernul american deţine cea mai mare parte a datoriilor. Spre exemplu, fondul de siguranţă socială deţine datorii federale de 4.800 miliarde dolari. De asemenea, Rezerva Federală are în portofoliu datorii federale de 1.800 miliarde dolari şi este puţin probabil ca instituţia să vândă aceste active.

După un calcul sumar, datoria publică a SUA ajunge la 10.200 miliarde de dolari, echivalentul a 68% din PIB. Spre diferenţă, datoria publică a Germaniei, apărătorul austerităţii în zona euro, se situa la sfârşitul anului trecut la 80,5% din PIB. De ase me nea, exporturile germane, apreciate pentru calitatea lor, ar putea reprezenta o slăbiciune pentru economie deoarece contribuie cu peste o treime la PIB-ul ţării, în timp ce exporturile americane au o contribuţie de 15% la PIB. De altfel, consumul intern este principalul motor de creştere economică în SUA. În plus, SUA au avantajul de a se împrumuta în propria monedă.

Un plus pentru Germania ar fi că încă mai are rating suveran maxim din partea tuturor celor trei mari agenţii de evaluare financiară. SUA au fost retrogradate în 2011 de Standard & Poor’s.

 

Deşi au cel mai mare deficit de cont curent, SUA atrag în continuare investitori

Deşi au cel mai mare deficit de cont curent din lume, SUA continuă să fie o piaţă atractivă pentru investitori în special pentru că zona euro, principalul competitor, se confruntă cu probleme în mediile economic, politic şi bancar, scrie CNBC. SUA, India, Marea Britanie şi Brazilia au cele mai mari deficite de cont curent din lume. Cumulat, deficitele ajung la 690 miliarde dolari, aceasta fiind suma investiţiilor străine pe care cele patru ţări trebuie să le importe pentru a-şi echilibra bilanţurile. Printre ţările care economisesc cel mai mult se numără China, care are cel mai mare excedent de cont curent, zona euro, sud-estul Asiei, Rusia şi Japonia. În total, aceste state şi regiuni au un surplus de cont curent de 657 miliarde dolari care în teorie urmează a fi investit în activele ţărilor cu deficit de cont curent.

În mod normal, deficitul enorm de cont curent al SUA ar fi trebuit să ducă la majorarea ratelor de dobândă, iar preţul activelor denominate în dolari ar fi trebuit să scadă. Însă în realitate preţurile activelor cu venit fix au crescut, iar cotaţiile acţiunilor înregistrează niveluri record.  

SUA vor rămâne cel mai probabil o destinaţie atractivă pentru investiţii, în principal pentru că zona euro a devenit un „exportator” de capital cu o piaţă financiară tot mai ostilă, iar aici recesiunea şi şomajul în creştere reprezintă adevărate obstacole pentru consolidarea fiscală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO