Business Internaţional

SUA publică imagini din satelit care arată că Putin nu şi-a retras armata de la graniţa cu Ucraina

SUA publică imagini din satelit care arată că Putin nu...

Autor: Luciana Georgescu

14.05.2014, 15:24 8523

Guvernul american publicat imagini din satelit cu forţele armate din Rusia, aflate încă în apropierea graniţei cu Ucraina, ceea ce contrazice declaraţiile oficialilor de la Moscova care susţin că trupele ruseşti au fost retrase, scrie Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că armata rusă a fost retrasă, însă SUA şi NATO susţin că afirmaţiile nu sunt justificate.

Oficialii NATO au estimat că Rusia are aproape 40.000 de soldaţi trimişi la graniţa cu Ucraina, aceasta fiind cea mai gravă situaţie de după al Doilea Război Mondial.

Fotografiile publicate pe siteul U.S. Mission şi pe pagina de Twitter a NATO prezintă aproape 20 de elicoptere ruse la Belgorod, pe data de 9 mai.

În plus, guvernul american a mai publicat o imagine asemănătoare pe 26 martie, care avea în prim-plan tot un elicopter, în timp ce o fotografie de pe 22 martie arată că forţele ruse nu se aflau la graniţa cu Ucraina.

Luni 12 mai, a fost surprinsă o altă fotografie din zona Rostov cu vehicule ruseşti armate aflate pe teritoriul Ucrainei, la 75 de km distanţă de graniţă. Aceleaşi autoturisme erau prezente şi pe 23 martie.

“Realitatea este că Rusia continuă să aibă 40.000 de trupe răspândite la graniţa cu Ucraina şi alte 25.000 în Crimea. Imaginile relevă o infanterie, vehicule armate şi elicoptere de luptă”, a declarat colonelul Martin Downie, un purtător de cuvânt NATO.

“Forţele armate au scopul de a intimida guvernul ucrainean. În plus ar putea produce o invazie în Ucraina, la comanda Moscovei. Vom ţine sub observaţie acţiunile ruse de la graniţa Ucrainei”, a mai spus Downie.

Nu este prima oară când oficialii ruşi contestă anunţurile făcute de SUA şi NATO. În aprilie, când au fost publicate fotografii similare, Rusia a spus că imaginile nu sunt autentice, ele fiind surprinse în august 2013.

NATO a infirmat afirmaţiile ruse, argumentând că fotografiile sunt recente.

Ucraina nu face parte din NATO, astfel că organizaţia nu se va implica din punct de vedere militar. Ţările NATO au trimis deja avioane şi soldaţi pentru a oferi întăriri pentru statele din estul Europei, îngrijorate de periclitarea securităţii naţionale după anexarea Crimeii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO