Business Internaţional

Ţara cu cea mai mare reţea de căi ferate de mare viteză din lume. GALERIE FOTO

11.000 de kilometri de căi ferate de mare viteză

Ţara cu cea mai mare reţea de căi ferate de mare viteză din lume

Autor: Luciana Georgescu

13.07.2014, 10:02 8287

11.000 de kilometri de căi ferate, construite în mai puţin de un deceniu, au transformat China în ţara cu cea mai mare reţea de căi ferate de mare viteză din lume, scrie CNN Money.

Proiectul demarat în urmă cu şase ani a costat 420 de miliarde de dolari, însă Beijingul plănuieşte să dubleze numărul liniilor de mare viteză.

Reţeaua extinsă de căi ferate face legătură între marile oraşe din estul Chinei, distanţa dintre Shanghai şi Beijing, de 1.320 de kilometri, fiind parcursă în doar cinci ore. Începând cu 2011, când linia de circulaţie a fost pusă în funcţiune, peste 220 de milioane de pasageri au frecventat această rută.

Guvernul chinez intenţionează să construiască o nouă linie care să lege centrul Chinei de regiunea Xinjiang, situată în vestul ţării. Beneficiile economice ale iniţiativei au ridicat semne de întrebare, însă linia ce urmează să fie construită va reduce timpul de transport dintre Lanzhou şi Urumqi de la 21 de ore la doar 8 ore.

Vitezele mari ale trenurile, cuprinse între 200 de kilometri pe oră şi 350 de kilometri pe oră, combinate cu preţurile ridicate ale combustibilului, au împins pasagerii chinezi să opteze pentru trenurile de mare viteză în locul transportului aerian. Trenurile au devenit atât de populare în China, încât operatorii aerieni au eliminat zborurile pe rute scurte.

Transportul feroviar este mai sigur decât transportul rutier pe drumurile publice din China, însă încrederea pasagerilor a fost zdruncinată de un accident de proporţii din 2011, în care două trenuri s-au izbit, provocând decesul a 40 de persoane, în timp ce alţi 200 au fost grav răniţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO