Business Internaţional

Ţările est-europene accelerează dezvoltarea industriei nucleare. Până şi Ungaria, prietena Rusiei, se gândeşte la tehnologie americană

Ţările est-europene accelerează dezvoltarea industriei...

Autor: Catalina Apostoiu

09.03.2023, 00:06 285

În Polonia, vicepremierul Jacek Sasin a anunţat că Coreea de Sud va contribui la generarea de energie nucleară „ieftină şi sigură“ în ţara sa în condiţiile în care două firme poloneze s-au aliat pentru a construi o centrală nucleară cu un partener sud-coreean, scrie Polskie Radio.

Sasin a subliniat că Polonia are ne­voie să îmbrăţişeze energia nucle­ară pentru a-şi asigura securitatea energetică şi creşterea economică.

Grupul polonez de stat PGE şi compania privată locală ZE PAK au încheiat un acord de înfiinţare a unui vehicul investiţional (SPV) care să reprezinte Polonia în discuţiile cu compania sud-coreeană KHNP pri­vi­toare la planurile de construire a unei centrale nucleare în Patnow, vestul Poloniei.

Ulterior, vehiculul investiţional va forma o altă companie cu KHNP care va fi controlată de Polonia. A­ceas­ta va avea misiunea de a construi centrala nucleară.

Centrala de la Patnow ar putea dispune de cel puţin două reactoare sud-coreene APR1400 cu o capacita­te combinată de 2,8 MW, asigurând 12% din consumul actual de energie al Poloniei. Prima unitate ar putea fi inaugurată în 2035.

Guvernul polonez a aprobat la rândul său planuri pentru construirea a două centrale nucleare. Primul pro­iect este în derulare, iar locul celui de-al doilea va fi anunţat în toamnă, a declarat Sasin.

Tot în Polonia, grupul polonez de stat Industria şi Rolls-Royce SMR au semnat un memorandum de înţe­legere pentru a colabora în domeniul construcţiei de reactoare mici modu­lare (SMR) pe plan local, potrivit World Nuclear News.

Există mai multe iniţiative de a aduce astfel de reactoare în Polonia, în diverse faze de dezvoltare.

În Ungaria, ministrul energiei Csaba Lantos a menţionat recent pentru prima dată că ţara sa ar putea cumpăra SMR-uri, notează Daily News Hungary. Potenţialele noi reac­toare bazate pe tehnologie americană nu pun în pericol finalizarea centralei nucleare Paks II, a declarat acesta.

Ministrul a subliniat că centralele nucleare joacă un rol major în apro­vizionarea Ungariei cu energie. Este posibil ca energia furnizată de Paks I şi Paks II să nu fie suficientă pentru aprovizionarea sustenabilă cu ener­gie a Ungariei şi de aceea guvernul ţării trebuie să se gândească la con­struirea unui al treilea reactor, a ară­tat acesta.

Majoritatea ungurilor, 66%, susţin utilizarea energiei nucleare ca modalitate de asigurare a unei furnizări sigure şi neîntrerupte de energie pentru gospodării, în creştere de la 53% în 2020, relevă un sondaj recent.

În Cehia, primul proiect SMR al CEZ se va situa în apropiere de centrala nucleară de la Temelin, relatează World Nuclear News.

Grupul a identificat de asemenea centralele pe cărbune de la Detmarovice şi Tusimice drept locaţii preferate pentru al doilea şi al treilea SMR. Acesta a încheiat acorduri cu dezvoltatori de SMR ca NuScale, GE Hitachi, Rolls-Royce SMR, EDF, Westinghouse, KHNP şi Holtec.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO